De overhandiging van 150 nieuwe dienstvoertuigen aan het ministerie van Justitie en Politie (JusPol), markeert een belangrijke stap in de richting ter verbetering van de veiligheid in Suriname. President Chandrikapersad Santokhi benadrukte tijdens de ceremonie bij de overdracht, dat deze investering van USD 3 miljoen, gericht is op het versterken van het veiligheidsgevoel in het land. Hoewel deze ontwikkeling positief is, roept ze ook kritische vragen op over het onderhoud, misbruik en de duurzaamheid van dergelijke investeringen. Dit komt door het beeld dat JusPol in het verleden heeft opgebouwd. De politie heeft geen smetteloze reputatie, als het gaat om het zorgvuldig omgaan met dienstvoertuigen. Berichten over slecht onderhoud, roekeloos rijgedrag, en zelfs vernieling van dienstwagens, hebben in het verleden het vertrouwen van de bevolking in het Korps Politie Suriname (KPS) ondermijnd. Het is dan ook van belang dat de nieuwe voertuigen niet dezelfde bestemming c.q. behandeling tegemoet gaan.
President Santokhi wees terecht op de misstanden, die via sociale media worden belicht, zoals voertuigen die gezien worden op locaties, zonder verband met het politiewerk. Het is te hopen dat zijn oproep tot verantwoording, niet slechts bij woorden blijft, maar resulteert in strikte controle en disciplinaire maatregelen bij overtredingen. Een ander punt van zorg betreft de brandstofvoorziening, een probleem dat OW-minister Riad Nurmohamed tijdens de overdracht probeerde aan te kaarten. Hoewel hij benadrukte, dat er momenteel een overschot is, blijft de afhankelijkheid van een efficiënte levering overeind. Het stagneren de brandstofvoorziening, hoe tijdelijk ook, kan de operationele capaciteit van de politie, ernstig beperken. Een structurele en gegarandeerde aanpak is noodzakelijk om dergelijke obstakels te voorkomen. De aanschaf van de voertuigen gaat gepaard met de belofte dat alle ressorten ten minste twee voertuigen moeten hebben. Dit geeft aan dat men een stap in de goede richting wenst te maken, maar veiligheid gaat niet alleen om middelen, het gaat ook om een juiste strategie en haar uitvoering. De politie staat voor de uitdaging om het vertrouwen van de burgers terug te winnen, niet alleen door zichtbare en of merkbare aanwezigheid maar ook door doeltreffend en respectvol optreden.
President Santokhi stelt dat de investeringen mogelijk zijn geworden dankzij herwonnen vertrouwen van internationale financiële instellingen. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, moet er gewaakt worden voor een herhaling van fouten uit het verleden, waarbij middelen werden verspild, door inefficiëntie en corruptie. Het is aan de regering om te bewijzen, dat deze nieuwe financiële ruimte ook leidt tot duurzame verbeteringen. In dit geval is het de veiligheid die teruggebracht moet worden. Het uiteindelijke doel van deze investering moet zijn om de criminaliteit terug te dringen en een gevoel van veiligheid te herstellen bij de bevolking. Maar voertuigen alleen zullen dit niet bewerkstelligen. De politie heeft meer nodig dan auto’s en brandstof. Zo is er een structurele aanpak vereist, die gericht is op een goede opleiding, verantwoordelijkheid en betrokkenheid van de gemeenschap. De komende maanden zullen uitwijzen of deze investering daadwerkelijk het gewenste effect zal hebben. Voor nu blijft het een kwestie van hoop, waakzaamheid en verantwoordelijkheid.