VALREEPBENOEMINGEN EEN FALENDE FOCUS OP LANDSBELANG
Met nog geen vijf maanden te gaan tot de algemene verkiezingen, schijnt president Chan een pad te bewandelen, dat ons maar al te bekend voorkomt: het massaal benoemen van loyalisten op strategische posities. En niet uit het zicht verliezen het geschiedt in de enkele weken die het kabinet nog over heeft. De recente benoeming van twee onderministers en het controversiële voorstel om DNA-lid Mangre aan te stellen als onderdirecteur Commercial Affairs van N.V. Havenbeheer, scheppen eerder het beeld dat doet denken aan partijpolitieke beloningen, dan aan een rationeel landsbestuur.
Als het niet om een partijpolitieke beloning gaat, wat zou de steekhoudende reden zijn om op de valreep van de zittingstermijn van deze regering, een partijlid uit het parlement te halen en deze te accommoderen bij een staatsbedrijf? Wat de exacte reden ook moge zijn, dit is in ieder geval een gangbaar patroon van politiek opportunisme. Deze benoemingen roepen herinneringen op aan de regeerperiode van Bouterse, die bekend staat om zijn ‘valreepbenoemingen‘. Toen werden ook vriendendiensten en partijtrouw boven nationale belangen gesteld, tot grote frustratie van het volk. Nu lijkt Santokhi dezelfde weg te bewandelen. Waar tijdens zijn verkiezingscampagne integriteit en transparantie werden beloofd, blijkt de praktijk anders uit te vallen: persoonlijke en partijpolitieke agenda’s overschaduwen het landsbelang.
De timing van deze benoemingen is opvallend en vooral zorgwekkend. In een periode waarin Suriname zich moet voorbereiden op verkiezingen en beleidscontinuïteit belangrijk is, brengt deze golf aan van benoemingen instabiliteit en wantrouwen tot zich. Het benoemen van Mangre, wier aanstelling eerder lijkt gebaseerd op loyaliteit dan bewezen bekwaamheid, ondermijnt het vertrouwen in de overheid. Wij stellen zeker niet dat mevrouw Mangre niet capabel is voor deze functie, kennis zal ze sowieso hebben, maar het gaat om het nepotisme. De vraag rijst: waarom nu? Wat is de dringende noodzaak om een dergelijke benoeming te doen in een periode waarin veranderingen nauwelijks nog effect zullen hebben op het gevoerde beleid? Wat deze benoemingen pijnlijk duidelijk maken, is de diepgewortelde cultuur waarin politieke loyaliteit belangrijker is dan de gewenste bijdrage voor de maatschappelijk vooruitgang.
De beloftes van hervorming en goed bestuur waarmee Santokhi aantrad, worden hiermee volledig weggevaagd. In plaats van de corruptieve praktijken van zijn voorganger te beëindigen, herhaalt hij dezelfde fouten van Bouta. Het volk dat op verandering had gehoopt, krijgt slechts meer van hetzelfde: een politieke elite die zichzelf en zijn naasten bevoordeelt. Santokhi’s beleid laat zien, dat ondanks de vele beloften, takru gwenties diepgeworteld blijven in de Surinaamse politiek.
Het herhalen van de fouten van Bouta, betreft niet alleen een gemiste kans voor hervorming, maar ook een klap in het gezicht van de kiezers, die verandering wensten. De tijd dringt om de koers te wijzigen, want het volk heeft genoeg van leiders die hun eigen agenda’s nastreven ten koste van het nationale belang. Als Chan echt de geschiedenis wil herschrijven, bestaat nu nog de mogelijkheid dat te bewijzen!