E-bikes eerder verzekerd dan gereguleerd

Regeren is vooruitzien. Regeren is minstens, optreden wanneer het mis gaat. En iedere regelmatige verkeersdeelnemer in Paramaribo ziet het iedere dag misgaan met e-bikes. Meerdere doden zijn het slachtoffer van het Wilde Westen aan onwettigheid. Doordat de rechtspositie van e-bike bezitters en bestuurders niet gereguleerd is en het om een relatief goedkope vorm van vervoer gaat, zie je steeds meer minderjarigen en vreemdelingen zich een weg banen door de straten van Paramaribo.

Dat kentekenloos een machine die verbazingwekkende snelheden behaalt, toegelaten wordt in de vrije handel is qua belastingen, qua veiligheid en qua verzekerbaarheid, al onwenselijk. Een kentekenplaat maakt gebruikers en misbruikers vindbaar, evenals de familie, als het een keertje misgaat. Het laat ook een controle- en keuringsmoment toe, wat nu ontbreekt. En maakt je vindbaar in geval van het overtreden van de wet, het veroorzaken van gevaar of in het geval van betrokkenheid bij zware misdrijven. Tweewielers zijn in de Columbiaanse, Mexicaanse en Amsterdamse karteloorlogen, het vervoer van keuze van schutters geweest. Tel hierbij op dat de elektronische aandrijving de overstap van plaatsdelict naar zwaarder vlucht voertuig een kinderlijk eenvoudige optelsom maakt.

Daarnaast is er voor bescherming door middel van valhelmen of een verbod op opvoeren of gebruik tezamen met kleine kinderen, ook harde regulering nodig.

De verzekeringsmaatschappijen, op wie veel verkeersrisico’s afgewenteld worden, zijn niet langer bereid, dit met lede ogen aan te zien. Zij bieden inmiddels verzekeringsdiensten aan, ook voor e-bikes.

Als wetgever en als beleidsmensen is het dan toch de hoogste tijd om richtlijnen en beleidsregels die te maken hebben met de openbare orde en de veiligheid op dit onderdeel, in te voeren? Wij roepen Al minstens een jaar om aandacht voor dit fenomeen en hebben keer op keer bijval gehad van juristen, die de lantaarn omhoog houden en aangeven, dat de Nationale Assemblée niet afgewacht hoeft te worden. Instrumenten van regelgeving zoals het Presidentiële Besluit, een Ministerieel Besluit, beleidsregels of een Districtsverordening kunnen de hoogste nood opvangen. Zelfs wat geboden en verbonden via de gebruikelijke communicatiemiddelen, die de Minister en het Korps Politie Suriname ten dienst staan, kunnen al een effect van ordering teweegbrengen.

Als koopmanschap staatsmanschap echter voorbij begint te streven, is het echter de hoogste tijd om daad bij woord te voegen. Verzekeren nog voor te reguleren, is de kar voor het paard spannen. Rechtszekerheid hoort voorop te staan en het Besluit Taakomschrijving Departementen is overduidelijk over Wie de taak daartoe heeft in dit geval: Voor het MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE worden de bijzondere taken als volgt omschreven: De zorg voor wetgeving en het verlenen van juridische adviezen ten behoeve van de staat.

More
articles