STIK MET JE WATERPROBLEEM

Het wordt steeds erger met de waterleveringen van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, SWM, aan personen en instanties in Paramaribo en Wanica. Het regent steeds meer klachten van klanten van de SWM, die al weken geen of nauwelijks water uit de kraan krijgen. En met deze ellende hebben we al een jaar te maken. De SWM komt met de een na de andere smoes, waarom er minder druk in de toevoerleidingen is naar de klant. Maar aan al deze excuses die elkaar met een bepaalde regelmaat opvolgen, heeft de afnemer helemaal niets. Die kijkt wel elke maand naar een heel hoge waterrekening die steevast wordt aangeboden, maar krijgt daarvoor geen kwalitatief goed product geleverd. Enige tijd geleden kwam de SWM-leiding met een persconferentie en vroeg wederom om begrip, maar de situatie verbeterde geen moment. Er is zelfs sprake van een verergering in de toelevering van water uit de kraan. Wat de zaak nog driester maakt, is de zeer slechte communicatie van de SWM met de bevolking. Tegenwoordig moeten we het allemaal hebben van korte bekendmakingen via “Facebook”, hetgeen wij als zeer onbehoorlijk ervaren.

Er wordt gewoon meegedeeld dat er wederom geen of nauwelijks water zal komen, omdat zich de zoveelste storing aan de Van Hattenweg heeft voorgedaan, of dat ineens een bron is uitgevallen. De  incompetentie straalt ervan af en steeds weer wordt het verweer gevoerd, dat de overheid cq. het ministerie van Financien niet de benodigde middelen, en wel snel, ter beschikking stelt om de SWM in staat te stellen goed en veilig drinkwater te kunnen leveren aan de gemeenschap. Financiën stelt slechts geld ter beschikking te zullen stellen, wanneer er gedegen projectdossiers op tafel worden gelegd. Geen enkele verantwoordelijke bewindsman of vrouw stelt staatsmiddelen ter beschikking zonder een goede indruk te hebben, waar het geld aan besteed zal worden en dat dienen de heren en dames bij de SWM goed te begrijpen. Financiën is niet langer een bacovenwinkel,  hetgeen het wel geweest is tussen 2010 en 2020.  En dat er oneerlijke lieden zijn binnen de parastatalen, is onlangs weer glashard gebleken bij de EBS. Maar terwijl de SWM beweert niet goed te kunnen functioneren zonder solide geldinjecties oplopende tot wel 7 miljoen dollar, wordt de gemeenschap vreselijk gedupeerd en ook nog bestolen. Het is allang geen geheim meer, dat de SWM sjoemelt met waterleveringen. Particulieren die beschikken over grote tankwagens kunnen wel veel kubieke meters aan water leveren, maar dan wel tegen woekerprijzen. Twee kubieke meter water voor maar liefst 1200 SRD.

En dat water is ook voor een veel hoger dan het gangbare tarief bij de SWM gekocht. Dus er wordt op grove wijze ‘n nyan gemaakt door de SWM en de particuliere sjacheraars, en de leiding van het land grijpt maar niet in. Waarschijnlijk weer vanwege tweespalt tussen de belangrijkste coalitiegenoten. Het is toch een grove schande, dat zelfs een Centrale Bank van Suriname met de regelmaat van de klok niet over voldoende drinkwater kan beschikken, omdat de SWM haar beleid en management voor geen meter deugen. Deze week werd ons glashard vanwege de SWM meegedeeld, dat we allemaal het probleem van de maatschappij kennen en dat zolang er geen geld op tafel komt om materieel en materiaal aan te schaffen,  de zaak onveranderd zal blijven. Kortom, jullie kunnen allemaal stikken met jullie waterprobleem. We mogen er dus nu vanuit gaan, dat de situatie met een te lage of geen waterdruk onveranderd zal blijven, zolang minister Raghoebarsing zijn beurs ten bate van de SWM niet opentrekt. Dus er wordt nu openlijk gechanteerd met de bevolking als slachtoffer? Maar wat wél opvalt, is dat de SWM ineens met tal van activiteiten is gestart in Albina. Daar is er vanwege de leiding van de SWM wel ineens voldoende geld voor. Leidingen worden doorgespoeld en verbeteringen in de centrale aangebracht. Heeft natuurlijk allemaal te maken met de aanstaande verkiezingen. Na het debacle met de stroomvoorziening moeten de zieltjes in Albina niet totaal vervreemden van een bepaalde coalitiegenoot. Dus volop water en nu ineens weer voldoende stroom, na ingrijpen van de eerste burger. De SWM stelt zich nu uitermate asociaal op tegenover haar klanten in Paramaribo en Wanica en  blijft rommelen met waterleveringen voor een veel hoger tarief. Komt ervan als er een gangstermentaliteit heeft postgevat binnen verreweg de meeste parastatalen en op één na, geen enkele bereid of capabel is op jaarbasis verslagen te presenteren over het reilen en zeilen binnen het staatsbedrijf. We zijn en blijven benieuwd of de regering uiteindelijk toch de euvele moed kan opbrengen om in te grijpen bij dit staatsbedrijf de SWM dat enorme delen van de gemeenschap al vele maanden vreselijk dupeert.

More
articles