Suriname bespreekt prioriteiten voor ontwikkeling met internationale donoren

Op vrijdag 23 augustus 2024 heeft de tweede Joint Donor Coordination Meeting plaatsgevonden op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. De meeting werd voorgezeten door minister Albert Ramdin. Onder de aanwezigen bevonden zich eveneens minister Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij en minister Raghoebarsing van Financiën en Planning alsook vertegenwoordigers van diverse bilaterale, regionale en internationale partners van Suriname en vertegenwoordigers van diverse ministeries die hun projecten voorlegden.

Deze bijeenkomst volgde op de eerste vergadering in januari dit jaar, waar ambassadeurs, vertegenwoordigers van de Europese Unie en de Verenigde Naties, evenals financiële instellingen zoals de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Wereldbank hun samenwerkingsprogramma’s met Suriname presenteerden. Tijdens de tweede vergadering is de nadruk gelegd op het presenteren van prioriteitsprojecten van de Surinaamse overheid aan de aanwezige donoren.

Verschillende ministeries, waaronder Volksgezondheid, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Landbouw, Veeteelt en Visserij, en Financiën en Planning, presenteerden projecten die momenteel worden gefinancierd uit de overheidsbegroting, projecten met financieringstekorten, en projecten die op korte termijn financiering nodig hebben.

Minister Ramdin gaf bij de opening van de vergadering eerst een uiteenzetting van de huidige economische situatie waarbij hij meegaf dat de basis voor economisch herstel en stabiliteit is gelegd, maar dat verdere samenwerking noodzakelijk is om hierop voort te bouwen. De minister gaf verder aan dat de internationale gemeenschap opnieuw vertrouwen heeft in Suriname, wat een solide uitgangspunt biedt voor economische hervormingen. “We zijn op weg naar herstel. Deze regering neemt beslissingen die eerder niet werden genomen, zoals het terugbrengen van het aantal ambtenaren. Hoewel het momenteel een klein aantal betreft, is dit een eerste stap in een lange termijn traject”, legde de bewindsman voor.

Minister Ramdin identificeerde zeven prioriteitsgebieden voor de regering waaronder het prijzenbeleid; onderwijs en gezondheidszorg; betaalbare woningen en grond; carbon credits; infrastructuur; veiligheid; armoedebestrijding en sociale programma’s. De minister gaf aan dat er de komende negen maanden inspanningen zullen worden geleverd om de sociale- en economische voorzieningen te verbeteren, het prijsbeleid aan te pakken alsook kleinschalige projecten te financieren. Deze focusgebieden sluiten aan bij de prioriteiten van de internationale partners en vormen een basis voor voortzetting na 2025. Met het fundament voor economisch herstel gelegd, richt de regering zich op hervormingen om een moderne samenleving te bouwen, met speciale aandacht voor de olie- en gassector. De duurzame ontwikkeling van Suriname en het herpositioneren van het land op het wereldtoneel blijven daarbij prioriteiten.

De  tweede Joint Donor Coordination Meeting onderstreepte opnieuw het belang van constructieve dialoog en samenwerking tussen Suriname en haar internationale partners. De actoren waren het eens dat deze samenwerkingen essentieel zijn om de gestelde doelen te bereiken en de economische toekomst van Suriname veilig te stellen.

 

More
articles