SAO en Kabinet VP werken aan ontwikkeling kansarmen middels vakscholing

De waarnemend president van de Republiek Suriname, Ronnie Brunswijk, heeft op dinsdag 13 augustus 2024 het startsein gegeven voor drie vaktrainingen, welke door de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) voor ongeveer 45 personen in het centrum van de Stichting Buurtwerk Latour (Stibula) verzorgd zullen worden. Het gaat om de vaktrainingen Assistent Constructiewerker, Textiele Werkvormen en GaWaSa. Dit project wordt uitgevoerd vanuit het Kabinet van de Vicepresident van de Republiek Suriname, met name het beleidsprogramma Duurzame Ontwikkeling en Armoedebestrijding. De focus van dit beleidsprogramma is gericht op jongeren, in het bijzonder de creatie van diverse mogelijkheden tot ontwikkeling en ondernemerschap.

Waarnemend president Ronnie Brunswijk heeft gezegd blij te zijn met de samenwerking, waarbij kansarme Surinamers, waaronder jongeren, de mogelijkheid krijgen zich te ontwikkelen door middel van een vaktraining om succes te bereiken op de Surinaamse arbeidsmarkt. Brunswijk benadrukte dat vanuit zijn kabinet het nodige werk wordt verzet om landelijk steeds meer personen de ruimte te bieden tot scholing, ontwikkeling en zelfredzaamheid.  In dit verband noemde hij kwetsbare groepen, die een kans verdienen om uit hun situatie te geraken. Hij heeft de deelnemers op het hart gedrukt om deze kans ten volle te benutten en elkaar te bemoedigen zodat zij allen succesvol de eindstreep behalen. De minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), Steven Mac Andrew, heeft in zijn toespraak de nadruk gelegd op het belang van vaktrainingen voor de participanten, die volgens hem een gouden kans aangeboden krijgen om zichzelf te ontwikkelen door het aanleren van een vak, waardoor zij na succesvolle afronding van de training aan de slag kunnen gaan als werknemer of als micro-ondernemer. De bewindsman heeft de deelnemers moed ingesproken door voorbeelden aan te halen van cursisten van de SAO, die na een gedegen vaktraining verder zijn gegroeid, nu een eigen bedrijf hebben opgezet, een goede job doen in bedrijven of in het buitenland werk hebben gevonden. Mac Andrew sprak zich waarderend uit over de SAO, die getypeerd werd als het beste vakscholingsinstituut in Suriname, maar benadrukte dat een succesvolle afronding van de training zal afhangen van de inzet en motivatie van de participanten. ‘’Dit project is wederom een uiting van de commitment van de regering om duurzame ontwikkeling te realiseren in Suriname door daadwerkelijk niemand achter te laten, hetgeen het motto is van de Sustainable Development Goals’’, aldus de minister.

Naomi Esajas-Friperson, onderdirecteur Arbeidsmarkt op AWJ tevens voorzitter van de Raad van bestuur bij de SAO, benadrukte dat deze activiteit wederom het bewijs is, dat de overheid zich inzet om personen te helpen naar zelfredzaamheid ter bestrijding van armoede. Zij benadrukte dat samenwerking noodzakelijk is op diverse gebieden om vooruitgang te boeken. Esajas-Friperson was verheugd dat de participanten zich willen inzetten om te werken aan hun verdere ontwikkeling, omdat gerichte vakscholing en training leiden tot een betere positie op de arbeidsmarkt.

Ook  Mitchell Pai, directeur Beleidsuitvoering, Monitoring en Evaluatie (BME) op het Kabinet van de Vicepresident en Ronald Kolf, voorzitter van Stibula, zijn blij met de start van de vaktrainingen, wetende dat samenwerking noodzakelijk is om personen, vooral kansarme jongeren te voorzien van handvatten om zich duurzaam te ontwikkelen, maar zeker ook een bijdrage kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van hun omgeving, buurt en Suriname in het algemeen.

More
articles