De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) meldt in zijn 14e bulletin dat het actiepunt: ‘Herzie de overheidsuitgaven voor sociale bescherming en publiceer een tijdgebonden strategisch plan om de efficiëntie en effectiviteit van sociale uitkeringen te verbeteren’, door het IMF als ‘afgerond’ is gemarkeerd. Dit besluit roept aanzienlijke vragen op, gezien de aanhoudende ineffectiviteit van het sociaal programma. Hoewel het IMF dit actiepunt als voltooid beschouwt, wijzen diverse analyses erop dat het sociaal programma nog steeds tekortschiet. Het programma, dat nooit gedegen is opgezet, mist zijn beoogde effectiviteit. Dit standpunt wordt ook ondersteund door het recent uitgegeven rapport van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en de Wereldbank Groep, getiteld: ‘Poverty Assessment in Suriname’. Hieruit blijkt dat het programma niet goed van de grond is gekomen en opnieuw moet worden ontworpen om armoede effectief te bestrijden en de sociaal zwakkeren daadwerkelijk te ondersteunen.
De SEOB heeft herhaaldelijk benadrukt, dat de focus niet op de budgettaire targets van het sociaal programma moet liggen, maar op de daadwerkelijke effectiviteit ervan. Dit standpunt is cruciaal, omdat een programma dat zich slechts richt op budgettaire doelen, zonder aandacht voor de praktische uitwerking en impact, tekortschiet in het bieden van echte ondersteuning aan degenen die deze steun het meest nodig hebben.
Daarnaast benadrukt SEOB dat voor de transparantie, de uitbetalingen in het kader van het sociaal programma via de banken moeten lopen. Dit zou kunnen helpen bij het verbeteren van de efficiëntie en transparantie van de uitkeringen, wat essentieel is voor het herstellen van vertrouwen in het systeem en het waarborgen dat de hulp daadwerkelijk de juiste mensen bereikt. Het mensonterende beeld van lange wachtrijen van behoeftige personen die in de felle zon of zware regen wachten op een paar honderd SRD, moet vervangen worden door efficiënte bankovermakingen. Concluderend is het duidelijk dat het sociaal programma een grondige herziening en herontwerp nodig heeft. De aanbevelingen van de SEOB, samen met de bevindingen van de IDB en de Wereldbank Groep, bieden een waardevolle richting voor deze herziening. Alleen door de focus te verleggen naar de effectiviteit en transparantie van het programma, kan Suriname een effectieve bestrijding van armoede realiseren en de sociaal zwakkeren adequaat ondersteunen.