Regering focust op efficiënt grondbeleid en woningbouw

De regering heeft tijdens de recente regeringsraadsvergadering belangrijke vraagstukken besproken, waaronder het uitbreiden van het Landelijke Woningbouwprogramma (LWBP), de afstemming dat de regering goed vertegenwoordigd zal zijn in het parlement, de goedkeuring van een stimuluspakket voor ambtenaren die vrijwillig de ambtenarij willen verlaten en de mededeling van de minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) dat Suriname is gestegen op de Environmental Performance Index (EPI). Daarnaast is op de vergadering van woensdag 24 juli goedkeuring verleend aan grondconversie voor 343 belanghebbenden.

“President Chandrikapersad Santokhi heeft benadrukt dat de huidige regering gedisciplineerd is, goede planningen maakt en goed bestuur hoog in het vaandel heeft. Hij wenste de ambtenaren gerust te stellen door aan te geven dat de uitbetalingen van salarissen, vakantiegeld en daaraan gerelateerde betalingen op donderdag 25 juli 2024 zorgeloos zullen worden overgemaakt”, aldus de woordvoerder van de president, Jason Saiman. De president zei dat de huidige regering sinds haar aantreden, de salarissen van ambtenaren heeft veiliggesteld en dat dit ook in de toekomst het geval zal zijn, zonder dat er leningen nodig zijn. De president zei dat er ook goede afspraken zullen worden gemaakt, zodat de regering goed vertegenwoordigd is tijdens de vergaderingen van De Nationale Assemblee.

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken zei dat de regering reeds is gestart met het bouwrijp maken van vijf verkavelingsprojecten, goed voor 2500 percelen, waarvan de beschikkingen reeds zijn uitgegeven. “De belanghebbenden kunnen in december 2024 starten met de bouw van hun woning. Vandaag heeft de regering goedgekeurd om nog tien verkavelingsprojecten te onderzoeken, goed voor 5000 percelen. Hierbij heeft de regering gevraagd naar de financiële haalbaarheid van elk van deze projecten en zal het PPP-voorstel snel aan de raad van ministers worden voorgelegd”, zei woordvoerder Saiman.

ROM-minister Marciano Dasai deelde mee dat Suriname is gestegen op de Environmental Performance Index, die om de twee jaar wordt gepubliceerd. In 2020 stond Suriname op de 81e  plaats, in 2022 op de 70ste  plaats, en in 2024 op de 36e  plaats, twee plaatsen lager dan de Verenigde Staten van Amerika, die op de 34e plaats staan. Wat betreft de Latijns-Amerikaanse en Caribische landen stond Suriname op de 19e  plaats. Dankzij de inspanningen van de regering op het gebied van milieubeleid, staat Suriname nu op de eerste plaats in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. “Het staatshoofd is zeer tevreden met deze ontwikkeling en heeft aangegeven dat de regering het goede werk zal voortzetten”, merkte Saiman op.

“Grondconversie heeft als doel de burger zekerheid te bieden en te voorkomen dat percelen door onwetendheid of nalatigheid worden afgepakt.” Saiman deelde mee dat tijdens de regeringsraadvergadering er goedkeuring is verleend aan 343 belanghebbenden. De opbrengsten van grondconversie bedragen momenteel SRD 85 miljoen en de verwachtingen zijn dat dit bedrag eind dit jaar SRD 150 miljoen zal bereiken. “De president benadrukte dat dit digitale systeem van afhandeling zeer efficiënt werkt en dat de opbrengsten zullen worden gebruikt om de AOV van senioren en diverse sociale voorzieningen te verhogen. De president roept de samenleving op om gebruik te maken van deze mogelijkheden om de bestaanszekerheid van hun percelen te garanderen.” De verschillende grondkwesties zullen door de ministeries van Openbare Werken en Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) met hun deskundigen worden bekeken, zodat deze efficiënt kunnen worden afgehandeld. ‘’De minister van GBB heeft aangegeven, dat burgers hun grondhuurverplichtingen kunnen voldoen via een one-stop window op de GLIS-kantoren in Paramaribo en Nickerie”, aldus woordvoerder Saiman.

More
articles