Guyanese Mohameds beschuldigd van grootschalige belastingontduiking en corruptie

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft onlangs sancties opgelegd aan prominente Guyanese figuren, waaronder de Mohamed-familie en een Guyanese overheidsfunctionaris, vanwege hun betrokkenheid bij corruptie in de goudsector. In een persbericht kondigde de Amerikaanse regering de sancties aan, die gericht zijn op personen die ernstige schendingen van de mensenrechten en corruptie over de hele wereld plegen.

De aangeklaagden zijn onder meer Nazar Mohamed, zijn zoon Azruddin Mohamed en hun bedrijf Mohamed’s Enterprise. Daarnaast is ook Mae Thomas, een voormalige Guyanese overheidsfunctionaris, onder de sancties gevallen. De acties zijn het resultaat van uitgebreid onderzoek naar corruptie in de Guyanese goudindustrie, waarbij de Mohameds en Thomas betrokken zouden zijn.

De Mohamed-familie, met Nazar als patriarch en Azruddin als opkomend figuur, heeft lange tijd een prominente rol gespeeld in de Guyanese goudhandel. Mohamed’s Enterprise is een van de grootste goudexporteurs van het land geworden, met Nazar als oprichter en Azruddin die later het bedrijf overnam. Het bedrijf wordt beschuldigd van grootschalige belastingontduiking en het omzeilen van accijnzen, waardoor de Guyanese regering naar schatting meer dan USD 50 miljoen aan inkomsten is misgelopen.

Een van de opvallendste aspecten van het onderzoek is de beschuldiging van omkoping van Guyanese overheidsfunctionarissen door Mohamed’s Enterprise.

Deze omkoping zou zijn uitgevoerd om gunstige behandeling te verkrijgen bij het verkrijgen van overheidscontracten en vergunningen, evenals het vergemakkelijken van illegale goudtransporten. Mae Thomas, voormalig permanent secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken en huidige permanent secretaris van het ministerie van Arbeid, wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen van Mohamed’s Enterprise om de gunst van de regering te verkrijgen bij verschillende zakelijke transacties.

Het persbericht van het Amerikaanse ministerie van Financiën benadrukte de ernst van de beschuldigingen en het streven naar het aanpakken van corruptie wereldwijd. De sancties hebben als doel de betrokkenen ter verantwoording te roepen voor hun daden en een signaal af te geven dat dergelijk gedrag niet zal worden getolereerd.

De implicaties van de sancties zijn verstrekkend. Alle eigendommen en belangen van de gesanctioneerde personen die zich in de Verenigde Staten bevinden, zijn geblokkeerd, en transacties met hen zijn verboden voor Amerikaanse personen of entiteiten. Financiële instellingen en anderen die zaken doen met de gesanctioneerden, kunnen ook het risico lopen om sancties opgelegd te krijgen.

Deze recente ontwikkelingen werpen een schijnwerper op de complexiteit van de goudhandel in Guyana en de uitdagingen waarmee de regering wordt geconfronteerd bij het aanpakken van corruptie in de sector. Het is duidelijk dat samenwerking met internationale partners essentieel is om dergelijke praktijken aan te pakken en de integriteit van de goudmarkt te waarborgen.

More
articles