‘DEZE REGERING MAG NOOIT MEER TERUGKEREN’

Ondanks de dwaze bubbel waarin Santokhi het volk in heeft gestort, en de steeds terugkerende science fiction verhalen, heeft hij de durf om te vragen voor een tweede termijn.  Bij grote delen van de bevolking is deze oproep met hoongelach ontvangen. Of Santokhi moet stekeblind zijn voor wat zich afspeelt in zijn omgeving, of hij leeft buiten de werkelijkheid. In mijn visie is dit een verontrustende constatering die verregaande consequenties kan hebben voor land en volk. Misschien is zijn brein toe aan een grondige renovatie, wie weet.

Geen van zijn beloftes heeft hij kunnen waarmaken.  Hij en zijn team hebben in vier jaar tijd alle instituten in het land omver geblazen. In de plaats hiervan heeft Santokhi op zijn kabinet talloze commissies en subcommissies geïnstalleerd waarin het beleid wordt besproken. Zelfs de rechterlijke macht functioneert als een verlengstuk van deze regering.  Dankzij het wazige en hapsnapbeleid is de economie op een dood spoor terechtgekomen en verkeert het volk in een uitzichtloze situatie. Slechts een klein groepje profiteurs, meelopers en hielenlikkers hebben zich geschaard achter de oproep voor een tweede termijn. Het volk ziet hem liever vandaag dan morgen vertrekken.

Op het moment van het aantreden van deze regering, heb ik de waarschuwing geuit dat dit wel funest zou kunnen uitpakken voor het land. Anno 2024 merken wij dat de samenleving wordt opgeschrikt door talloze corruptieschandalen en excessen. VHP en aanhangsel ABOP, blijken onlosmakelijk te zijn verbonden met grondbezit, corruptie en verrijking van familie en vrienden.  Mijns inziens mag deze regering nooit meer terugkeren in het machtscentrum, aangezien zij de politiek niet als vak bedrijven, maar als een opstapje naar roem en rijkdom zien. Ondanks hun geringe prestatie in de ontwikkeling van het land, willen ze terug, enkel en alleen omwille van de olie en het gas dat gevonden is. Het winstbejag, het streven naar welstand en naar materiële genoegens zijn bijgevolg de voornaamste hartstochten van deze gasten.

Daarbij hebben vele van deze politieke figuren hun familie genesteld in diverse raden van bestuur waar ze oneerbare winsten opstrijken, zonder gehinderd te worden door schaamte. Ik schroom er niet voor hieraan toe te voegen dat het land frequent wordt geteisterd door deze politici die het graaien tot cultuur hebben verheven.

De verkiezingen in 2025

Als een van het meest typische onder de stelsels in het land, heb ik vaker geroepen dat het districtenstelsel op de schopstoel moest. We zijn het met zijn allen erover eens dat dit stelsel slechts verlammend heeft gewerkt in de politiek en ontwikkeling van het land. Dit stelsel heeft ongelooflijk diep ingegrepen in de politieke structuren van het land, dus werd het tijd dat het zou worden vervangen door een rechtvaardiger stelsel.

Zoals bekend, bepalen politieke structuren de uiterlijke organisatie van een land. Vandaar dat de schandalen waarmee het volk dagelijks wordt geconfronteerd, diep ingrijpen in hun persoonlijke sfeer. Aan de psychologische kant zijn het ernstige depressies en andere psychiatrische stoornissen die lijken voort te spruiten uit een parallel verlopende verslechtering van hun sociale omgeving. Er zijn tekenen te over van sociale desintegratie, waaronder een toename van geweldsmisdrijven en zelfmoorden, een steeds verder uitbreidend alcohol- en drugsgebruik, en een groeiend aantal kinderen met leermoeilijkheden en gedragsstoornissen. Vooral de toename van door jonge mensen verrichte geweldsmisdrijven en zelfmoorden is zo dramatisch, dat het wel een epidemie kan worden genoemd.

Tegelijk met deze sociale ziekteverschijnselen nemen we economische stoornissen waar, waarmee ook onze voornaamste economen en politici van deze regering geen raad weten. Een uit de hand gelopen inflatie, uitgebreide werkloosheid en een grove ongelijkwaardigheid in de verdeling van inkomen zijn structurele eigenschappen geworden van onze nationale economie. En de algemene verslagenheid onder de bevolking en zijn gekozen leiders wordt nog versterkt, wanneer men leest dat deze president met een delegatie bestaande uit ca. 50 personen, naar China is afgereisd. En terwijl het volk in grote armoede leeft en grote delen nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden, dient een groep harteloze assembleeleden een initiatiefwet in om de maandelijkse schadeloosstelling van de leden van SRD 18.000 per maand op te trekken naar 80.000 per maand, terwijl de gemiddelde burger het moet doen met een inkomen van ca. SRD 8.000 per maand.

Een volgende dreun die het volk te verwerken kreeg, is de verhoging van de energietarieven. Deze regering blijft kibbelen over het stellen van prioriteiten. Moeten we eerst de energiecrisis oplossen of de inflatie bestrijden? Zij realiseert zich niet dat beide problemen slechts facetten zijn van eenzelfde crisis. Of we het nu hebben over hoge bloeddruk, misdaad, vervuiling, inflatie of energieschaarste, aan al deze vraagstukken ligt hetzelfde krachtenveld ten grondslag. In plaats dat ze zich bezighoudt met deze vraagstukken, blijft ze kibbelen over onbelangrijke zaken.

Ideeëncrisis

Het is tekenend voor het land dat deze regering niet langer meer de dringende problemen aankan. De economen in het beleidscentrum weten geen raad met de inflatie. Specialisten tasten volkomen in het duister over de oorzaken van hoge bloeddruk en suikerziekte. De politie staat machteloos tegenover de toenemende misdadigheid. Ik geloof dat niemand in het land meer iets te zeggen heeft. Wanneer problemen te ingewikkeld worden, verlies je je belangstelling. Als oorzaak van hun verwarring geeft Santokhi en zijn team de schuld aan de vorige regering of de loop der gebeurtenissen. Noch Santokhi, noch zijn team van zogenaamde deskundigen, geeft de kern van het probleem aan dat ten grondslag ligt aan de ideeën crisis.

Wanneer sociale en staatkundige structuren worden opgebouwd uit machteloze, negatief ingestelde individuen, zullen de structuren geen krachtig volk opleveren. Slechts partijpolitieke belangen worden door deze regering gediend, hetgeen leidt tot verpaupering van een groot deel van de bevolking.

Toekomstperspectief van deze regering

De vraag is nu of deze regering met al deze schandalen en desastreus beleid, een tweede kans verdient. De politieke realist zal deze vraag met nee beantwoorden en verwijzen naar de talloze excessen van deze regering. Uit wat de belangstellende burger uit allerlei kanalen kan waarnemen, mag de conclusie worden getrokken dat slechts een kleine groep sympathisanten nog geloof heeft in deze regering. Deze regering heeft de top van haar vitaliteit bereikt en haar stootkracht volledig verloren. Deze regering heeft geen aansprekende politiek en mensen meer. Een nieuwe visie en concept liggen volgens mij niet voorhanden. Door interne discussie en debat probeert zij wat geloofwaardigheid terug te winnen. Deze regering is machtsdronken geworden, waardoor zelfs een levensreddend debat haar niet meer van de ondergang kan redden. Deze regering is teveel met zichzelf bezig geweest en maakt geen enkele kans op een tweede termijn en zal door het volk in 2025 worden afgestraft.

Stanley Zaalman

Organisatie-/managementdeskundige

More
articles