Chan Santokhi en Asis Gajadien stonden onlangs in de schijnwerpers bij VHP-evenementen in Wanica en Nickerie eind april. De goed bezochte opwarmers, in voorbereiding op de aftrap van de herverkiezingscampagne over een maand, gaven tekenen waar de VHP zich op zal richten. Het is overduidelijk dat Santokhi het pronkstuk wordt van de partij. Als enige voorzitter in vrijheid en zonder strafblad, met de naamsbekendheid die hij geniet, maakt de VHP een show van goedkeuring van alles rondom de leider heen.
De andere strategie is om oliegeld als heel dichtbij te verkondigen. De vroegst benoemde inschatting uit 2020, in geval van een final investment decision in datzelfde jaar, namelijk 2028 als startdatum voor productie, werd op het podium benadrukt.
Santokhi laat daarbij allerlei sluiproutes open: de eerste olie-ontwikkelingen zullen begin 2028 uit de Surinaamse bodem komen. Ontwikkelingen kunnen zowel exploratie als exploitatie betekenen. En de Surinaamse bodem kan evengoed de bestaande operaties betreffen. Een volledige leugen is het dus niet. Zelfs niet wanneer Suriname nog geen finaal besluit van Apache, noch van TotalEnergies vernomen heeft. Zelfs niet wanneer Suriname zelf, van de USD 1,8 miljard van het bedrag van USD 9 miljard aan totale investering, nog niet USD 1 heeft opgehaald. Zelfs niet wanneer productie in het meest gunstige geval acht jaar na de finale beslissing zou beginnen, dus op zijn vroegst in 2032, ongeveer twee verkiezingen verwijderd. Maar de ogen moeten erg samengeknepen worden om in die tunnel te zien, wat Santokhi graag wil dat een kiezer ziet.
Keerpunt beseft dat de komende verkiezingen een ‘ja’ of ‘nee’ vraag aan de kiezer betreffen, over het door Santokhi gevoerde beleid. Santokhi zelf probeert dat uit te breiden naar een toekomst die, met of zonder hem, potentie biedt, door te doen alsof zijn bijdrage daaraan nodig is. Maar door met een tijdlijn die aantoonbaar vals is, rond te wapperen, kiest de voorzitter van de VHP voor fossiele politiekvoering op het gebied van fossiele brandstoffen.