Een oud-hoofdredacteur van deze krant, stelde destijds in het Sranangtongo op zeer pakkende wijze: ‘’Fowru no abi watra fu dringi, ma an wani go doksi fu was futu’’, met andere woorden: je bent niet in eens in staat je eigen zaakjes op orde te krijgen, maar wenst uit misplaatste hoogmoed c.q. opschepperij, een ander te hulp te schieten. Deze week schoot het gezegde ons wederom te binnen, toen we vernamen dat de president van dit land en de minister van Defensie, het hadden over het sturen van militairen en politieagenten naar Haïti ter ondersteuning van een externe gewapende macht bij het herstel van de openbare orde op Haïti, dat samen met de Dominicaanse republiek het eiland Hispaniola uitmaakt. Militairen en politieagenten naar Haiti? Hoe komen de president en de minister van Defenie daarbij? Alvast is het zo dat de politie al geruime tijd te maken heeft met een groot gebrek aan manschappen, persoonlijke standaarduitrusting, materieel en materiaal en niet goed in staat is een juiste bijdrage te leveren aan onze nationale veiligheid.
De politie moet op dit moment zelfs bijgestaan worden door militairen, om haar werk nog enigszins te kunnen doen. Hoe willen we dan politieagenten gaan onttrekken aan het KPS om Haïti te gaan helpen bij het opruimen van zijn eigen rommel? Bovendien is het zo dat we politieagenten – mits dit absurde plan doorgedrukt wordt – blootstellen aan groot levensgevaar, omdat daar thans een soort Urban Warfare woedt, waarbij er door terroristische bendes met automatische wapens wordt geschoten op de politie. Er worden zelfs politiebureaus en posten bestookt door dit crimineel tuig dat ondersteund wordt door de drugsmaffia uit Colombia. Onze politieagenten en militairen kunnen te maken krijgen met de ene na de andere hinderlaag in een grote stad als Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. En dan willen we het nog niet eens hebben over leden van het Nationaal Leger, die volgens het plan van president Santokhi en minister Mathoera, ook naar Haïti zouden moeten voor het bieden van hulp ter verbetering van een situatie die totaal uit de hand is gelopen. Ook het Nationaal Leger heeft te maken met enorme problemen en daar kan zeker worden gesproken over verarming en gebrek aan van alles. Hetgeen onder de huidige omstandigheden geldt voor de politie, geldt eveneens voor het Nationaal Leger. De minister van Defensie heeft al aangegeven, hoeveel minder geld er op haar begroting is opgenomen in vergelijking met de politie. Men heeft het Nationaal Leger in de afgelopen jaren door bezuinigingen de afgrond in geduwd. En deze trend is ook voortgezet tussen 2010 en 2020, toen de regering Bouterse aan de macht was.
Met een dergelijk leger, waar tekorten de boventoon voeren, kunnen we toch niet naar Haïti. Ook is het geen geheim dat er al enige tijd sprake is van een uitstoom uit deze grootste gewapende macht, omdat velen het niet meer zien zitten en bijvoorbeeld buiten het Nationaal Leger, veel meer kunnen verdienen. Er zijn zoveel andere landen binnen de CARICOM, die op militair, er beter voorstaan. Deze landen moeten veel eerder militairen en politieagenten ter beschikking stellen om zich in de slangenkuil van Haïti te begeven om wat heet, herstel van de orde te bewerkstelligen. Of er daar orde zal komen, is maar zeer de vraag. We denken daarbij aan de periode na de militaire overname van generaal Raul Cedras en daarna de terugkomst van president Aristide.
Er zijn zoveel politieke tegenstellingen op het eiland die geen garantie bieden voor langdurige politieke stabiliteit. Een vreselijke aardbeving en een orkaan hebben het eiland nog verder de afgrond ingeduwd. Daarbij is nog komen kijken de stijgende negatieve invloed van de drugsbendes uit Colombia en Haïti, die het eiland in hun greep hebben en wensen te houden. Naar Keerpunt meent, doet de regering er goed aan, heel nauwkeurig na te gaan wat daar gebeurt, alvorens onze militairen en politieagenten in groot gevaar te brengen. We hebben helemaal geen behoefte aan goed gevulde bodybags van onze mannen en eventueel vrouwen. Laat de regering eerst ervoor zorgen dat de misdaad hier goed wordt teruggedrongen, alvorens we ons gaan inzetten ter verbetering van andermans misère.