Eerste cassave ontbijtpap geleverd

Ik proef cassave en ik heb liever dat mijn moeder dit voor mij koopt in plaats van vruchtenyoghurt of vla. Dit zegt de 7-ja-rige Javier Pika, leerling van de tweede klas van de Herman Jozefschool bij de lancering van cassave ontbijtpap vanmorgen. Het was de eer aan de leerlingen van de school te Latour om samen met de ministers Soeresh Algoe (Landbouw, Veeteelt en Visserij), Ashwin Adhin (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) en Michael Blokland (Volksgezondheid) te proeven van de eerste bezending cassave ontbijtpap in de vorm van yoghurt, geproduceerd door de Melkcentrale N.V (MCP).

Het gaat hierbij om een samenwerking tussen de MCP en de Innovative Agro Processing Industries (IAP) die wordt ondersteund door de ministeries van LVV, MINOWC, Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid. Volgens de directeur van MCP, Dewkumar Sitaram, doet zijn onderneming al een aantal jaren zaken met het MINOWC. “Het is begonnen met melk op scholen en uiteindelijk ontstond het idee om ontbijtpap te produceren. Het initiatief is genomen, omdat men pap voedzamer vindt voor de kinderen. In mei 2015 is het contact door de IAP gelegd en sindsdien heeft men aan het recept gewerkt en uiteindelijk zijn we zo ver dat er geproduceerd kan worden”, aldus Sitaram

In dit stadium is de pap alleen voor de naschoolse opvang, maar het ligt in de bedoeling dat men na een bepaalde periode de pap ook in de groothandel zal plaatsen, de pap wordt wel in een andere verpakking op de markt gebracht.

Sitaram vertelt verder dat men in deze fase 80.000 leerlingen van de basisscholen landelijk zal voorzien van ontbijtpap. De frequentie is door het ministerie van MINOWC bepaald en daarbij is afgesproken dat de leerlingen één keer per week ontbijtpap krijgen. Op de vraag als dit geen sluipcommercie is via de leerlingen, zegt de MCP-directeur: “De MCP is het enig bedrijf dat rauwe melk koopt en verwerkt. De prijs van rauwe melk is relatief veel hoger dan opgeloste poedermelk, maar niets gaat boven het verse product. Ik ben blij dat er van melk en cassave een voedzaam product gemaakt kan worden voor de kinderen, en zowel de cassave- als melkboeren zeker zijn van hun afzet.”

Volgens minister Adhin van het MINOWC gaat het om een totaal Surinaams project waar boeren en leveranciers bij betrokken zijn. Dit product kan zelfs tot in het buitenland verhandeld worden. Op de vraag als hij het als sluipcommercie via zijn departement ziet, geeft de minister aan dat er geen sprake daarvan is. “ Als we naar het totaalplaatje kijken, waarbij onze studenten gezond moeten eten, is het belangrijk dit te waarborgen.” De minister geeft als slot aan dat het aan de andere kant ook goed is om het misschien toch als concurrentie voor bedrijven te zien, zodat ze ook betere producten gaan leveren die misschien ook in de naschoolse opvang gebruikt kunnen worden. Maar in elk geval is de cassavepap een aanvulling op het menu voor de kinderen die van de opvang gebruik maken.

More
articles