Arianespace wordt geprivatiseerd

Grote ontwikkelingen gepland voor Frans-Guyana

Tijdens de internationale luchtvaart bijeenkomst in Le Bourget (Frankrijk), zijn er overeenkomsten getekend die van significantebetekenis kunnen zijn voor de ontwikkeling van ons buurland Frans-Guyana. Zoals gebruikelijk tijdens de grootste luchtvaartweek, worden er bestellingen geplaatst voor vliegtuigen, maar dit keer is er een nieuwe trend gezet:de aandelen van de CNES (het nationaal centrum voor ruimtevaartontwikkeling) binnen Arianespace worden overgenomen door de SafranLaunchers van luchtvaartgigant Airbus.
Het gaat om een totaal van 74% van de aandelen, waarvan 39% al in handen was van Airbus SafranLaunchers (ASL).“De overblijvende 26% van het kapitaal blijven ongewijzigd”, verduidelijkteArianespace dinsdagmiddag in een communiqué tijdens de beurs.
De overname door Airbus komt niet helemaal onverwacht.“Het verdrag tussen Airbus SafranLaunchers, de Franse overheid en de CNES staat in het kader van de logische herstructurering van het beleid ten aanzien van de raketlanceerders, zoals besloten in december 2014 tijdens de ministeriële conferentie van de ESA in Luxemburg”, aldus Stéphane Israël, voorzitter van Arianespace. “Het is een belangrijke stap richting de weg die ons moet leiden naarAriane 6”, voegde hij eraan toe.

ARIANE 6
Om te voldoen aan de eisen van de huidige markt, waar vooral landen als China en India proberen om goedkopere raketlanceerders op de markt te brengen, is Arianespace overgegaan tot de ontwikkeling van een nieuwe en goedkopere Ariane. De bedoeling hierbij is om de Ariane 5, te vervangen, omdat die alleen maar zwaardere satellieten kan dragen. Ook het brandstofverbruik is niet optimaal. Ariane 6, hoewel niet de mooiste van alle raketlanceerders, zal een modernere en kostenbesparende versie zijn van Ariane 5. Veel onderdelen de Ariane 5 zullen opnieuw in gebruik worden genomen, zodat de ontwikkelingskosten kunnen worden gedrukt.

BANEN ERBIJ, BANEN ERAF
De overname door Airbus, hoewel goed voor de ontwikkeling van de Ariane 6, zal ook zorgen voor het schrappen van veel overbodige banen. Dit beleid is misschien een regelrechte overname door Airbus, dat zich door de jaren heen stabiel heeft weten te houden, terwijl de CNES al enkele tekenen van zwakheid begon te tonen in haar financiën. Maar, naast het afschaffen van banen, zullen er ook nieuwe banen gecreëerd worden, met name in de bouw. Ariane 6 zal, zoals alle andere lanceerders, een eigen betonnen platform nodig hebben. Een unieke kans dus voor contractors en arbeiders in Frans-Guyana en de regio.

HD internet voor 2018
Tijdens dezelfde luchtvaartshow op 18 juni, zijn ook telecombedrijven aan bod gekomen. Er is een offerte aanvraag gedaan waarbij telecommunicatiebedrijven kunnen inspelen op de aanleg en verlening van diensten via een transatlantische kabelverbinding rechtstreeks tussen Frans-Guyana en Frankrijk. Volgens Marie-José Gauthier, woordvoerder van een regionaal collectief, worden de werkzaamheden geraamd op 42 miljoen Amerikaanse dollars, oftewel 37 miljoen euro.
Deze ontwikkeling is niet alleen het gevolg van de ontwikkelingen rondom de overname door Airbus van Arianespace, maar ook die van de 7de EU-Brazil Business Summit gehouden op 24 februari 2014 in Brussel. Toen werd een akkoord ondertekend voor de installatie van een onderzeese beveiligde kabel, belast met het vervoeren van informatie tussen beide continenten.
Volgens Gauthier, worden de fondsen vrijgemaakt en verdeeld tussen de FEDER, Regionale fondsen en de CNES. Maar Gauthier legt ook uit dat er nog steeds mogelijkheden bestaan voor bedrijven om een public-private samenwerking aan te gaan. De werkzaamheden zijn gepland voor 2016 met een oplevering eind 2017.

More
articles