Krutu omtrent mennonieten in Marowijne afgelast

In het weekend stond een krutu gepland in Moengotapu, Marowijne, om te discussiëren over de komst van de mennonieten. Ruud Souverein, directeur van Terra Invest Suriname & Guyana N.V., het begeleidende bedrijf van de mennonieten in Suriname, meldt dat de bijeenkomst is afgelast. Souverein benadrukt dat de discussie niet ging over het verkrijgen van land in Marowijne, aangezien de mennonieten hun oog hebben laten vallen op West-Suriname vanwege de geschikte kwaliteit van grond voor de productie van soja en maïs.

De uitnodiging voor de krutu was afkomstig van alle kapiteins en basya’s van Marowijne en de Ouderenraad ABOP Marowijne. Iedereen die wilde bijdragen aan de ontwikkeling van Marowijne was welkom, inclusief vicepresident Ronnie Brunswijk als spreker en Souverein voor een presentatie. Echter, door het afhaken van verschillende deelnemers, is besloten de bijeenkomst niet door te laten gaan.

Souverein betreurt de negatieve sfeer rondom de komst van de mennonieten, ook in Marowijne, waar volgens hem onwaarheden circuleren. De uitnodiging had tot doel de lokale bevolking te informeren over de mennonieten, hun plannen en achterliggende doel. De focus lag daarbij niet op het verkrijgen van land, zoals Souverein expliciet aangeeft.

“Mennonieten hebben helemaal geen plannen om zich te vestigen in Marowijne of Commewijne”, benadrukt Souverein. Na uitgebreid grondonderzoek blijkt dat de kwaliteit die de mennonieten zoeken, te vinden is in het gebied tussen de weg naar West-Suriname en de kuststrook. Zuidelijker gelegen gebieden zijn niet geschikt voor grootschalige landbouw, vanwege de heuvelachtige structuur en ongeschikte grondkwaliteit.

More
articles