Het Openbaar Ministerie (OM) heeft afgelopen weekend in een uitgebreid communiqué laten weten, dat na verkregen informatie naar mogelijke onregelmatigheden binnen het financiële huishouden bij de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS), de opdracht is gegeven aan het Corruptie Onderzoek Team om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Daarbij is onder andere gebleken dat aan het bedrijf Velka Vak Group de opdracht is verstrekt om diensten te leveren aan de EBS en dat er SAX-kabels zijn aangeschaft door de EBS bij drie verschillende ondernemingen. In het belang van het strafrechtelijk onderzoek is door het onderzoeksteam per schrijven aan de EBS informatie opgevraagd over de samenwerkingen met de voornoemde bedrijven. Het Corruptie Onderzoek Team is tot de conclusie gekomen, dat hoewel in de statuten de procuratieregeling en het directiereglement van de EBS niet is vermeld op welke wijze bedrijven aangetrokken moeten worden om diensten te verlenen aan de EBS, zulks wel een ongeschreven regel van goed bestuur is, geldend voor de overheid c.q. elke staatsinstelling (in dit geval de EBS) welke opgevolgd dient te worden. “Opmerkzaam is dat het houden van openbare aanbestedingen incidenteel wordt toegepast door de EBS. In het geval van de Velka Vak Group ten aanzien van het aanleggen van de distributielijnen, zijn er geen openbare aanbestedingen gehouden, terwijl bij de SAX-kabelaankoop zulks wel het geval is geweest.” Tot slot is gebleken dat de RvC van de EBS als toezichthouder op de directie, zich onvoldoende heeft gekweten van zijn toezichthoudende taak inzake de SAX-kabelaankoop, daar uit het onderzoek de noodzaak bij de EBS voor de aanschaf van een dergelijke hoeveelheid (700km) niet is komen vast te staan en dat de eenheidsprijs per kilometer kabel bij één leverancier goedkoper was in vergelijking met de twee andere ondernemingen. “Doordat de order is gesplitst en gegund aan twee andere leveranciers met een veel hogere prijs dan de laagste aanbieder, heeft het energiebedrijf naar schatting USD 50.000 meer moeten betalen”, aldus het onderzoeksteam.
Toen wij deze conclusie lazen van het OM, waren wij met stomheid geslagen en konden wij ons totaal niet voorstellen, dat uit het strafrechtelijk onderzoek niet gebleken is dat de directie en de RvC bij de EBS-gedragingen hebben gepleegd die vallen onder een strafrechtelijke noemer. Of vallen die wel onder een noemer, maar zoekt men beperkt? Heeft het OM zich misschien vergist? Naar onze mening heeft dit onderzoek alle sporen van corruptie en belangenverstrengeling. Om deze gedachte te verduidelijken, gaan we even terug in de tijd, naar augustus 2022, toen deze krant de hand had weten te leggen op het dossier met betrekking tot de fraudezaak van Leo Brunswijk bij de EBS. Het onderzoek richtte zich op de vermeende fraude binnen de N.V. EBS onder leiding van Leo Brunswijk. In het rapport wordt Brunswijk genoemd als de persoon die door misbruik van zijn positie als president-commissaris c.q. interim-CEO, handelingen heeft gepleegd die tot ernstige financiële benadeling van de EBS hebben geleid. De eerste bevindingen van het onderzoek zijn in drie cases geanalyseerd, waarna er een conclusie is getrokken. Wij moeten hiermee de lezer tevens in herinnering brengen, dat Leo toen ook al betrokken was bij de directie van het staatsbedrijf en daarbij ook nog onderdeel van de RvC was. We weten thans allemaal wie zijn hand boven Leo zijn hoofd houdt, want hij is momenteel ook de directeur van de EBS. De functionaris was zelfverzekerd genoeg om op een staatszender, rapportages naar de prullenmand te herleiden en het OM heeft dat gedrag, noch die bevinding terechtgewezen. Het OM moest met de punten uit het frauderapport feiten proberen te verzamelen en daarmee hopen dat er volledig werd meegewerkt. In het hol van de leeuw moesten de onderzoekers hun werk zien te doen. Wij vragen ons af hoeveel medewerking zij hebben gekregen. Om zaken toch even weer op te frissen, willen wij het hebben over het frauderapport waarin Leo met naam en toenaam wordt genoemd en de Velka Vakgroep en het bedrijf dat kabels heeft geleverd aan de EBS. Want we moeten niet uit het oog verliezen, dat de EBS USD 50.000 meer heeft betaald vanwege de keuze voor de hoogste bieder. Wanneer dit soort zaken naar voren komen, dan weet je dat iets gewoon stinkt.
CASE 1: Velka groep
De N.V. EBS heeft aan de N.V. Velka Vakgroep betalingen gedaan uit hoofde van door de Velka Vakgroep geleverde materialen en diensten. Voor vermelde leveringen bestaat er geen onderliggende grondslag i.c. overeenkomst. Tot nu toe is aan onrechtmatige declaraties en betalingen vastgesteld een bedrag van SRD 5.276.038. Uit het onderzoek blijkt dat opdrachten zijn goedgekeurd in opdracht van dhr. Leo Brunswijk in de hoedanigheid van president-commissaris van de EBS. Dit buiten de geldende procurement en controleregels om. Uit de administratie van de EBS is gebleken dat er voor vermelde materialen en diensten, geen onderliggende overeenkomsten aanwezig zijn. Tevens is niet gebleken dat er een tenderprocedure is gehouden hiervoor.
De N.V. Velka Vakgroep is opgericht op 19 februari 2021 en houdt zich volgens haar statuten bezig met onder andere houtmarkten, zaagmolens, houtkap, houtverwerking, houthandel, mijnbouw, beton- en steenvervaardiging, ongediertebestrijding, interieurverzorging, herstel- en onderhoud, telecommunicatie, civiele en bouwwerkzaamheden, transportverhuur, handel in levensmiddelen, drank, sieraden, etc., catering, uitzendbureau, en agent van voornoemde zaken. Uit de statuten blijkt niet dat de N.V. Velka Vakgroep zich bezighoudt met de diensten die zij EBS in rekening heeft gebracht, te weten aanleg van hoogspanningslijnen, transformatoren en dergelijke (elektrotechnische werkzaamheden). De Velka Vakgroep staat ingeschreven aan de Walter Bursideweg 52, Moengo, Marowijne. Op dit adres is geen zichtbaar bewijs van de aanwezigheid van een bedrijf aangetroffen. Opmerkelijk is dat op hetzelfde adres een carwash gevestigd is. De directeur van N.V. Velka Vakgroep is Henk Delano Abosoina. Hij is tevens aandeelhouder (10 aandelen). Overige aandeelhouders zijn: Amenda Omelie Bron (80 aandelen) en Valerie Veronique Renfurm (10 aandelen). Vastgesteld in het frauderapport is dat alle drie aandeelhouders familierelaties hebben met Leo Brunswijk.
CASE 2: 700 I.P.V. 350 KM KABEL BESTELLING
Door de EBS is er een openbare aanbesteding gehouden van 350 km kabel. Deze aanbesteding is vervolgens vier keer her-aanbesteed, waarbij er selectief met leveranciers onderhandse afspraken zijn gemaakt. Dit in opdracht van president-commissaris Leo Brunswijk. Bij de vierde inschrijving werd de 350 km naar 700 km gebracht en deze 700 km ‘verdeeld’ tussen drie leveranciers, elk met een andere prijs. Dit terwijl er voor het komende jaar inclusief reserve niet meer dan 350 km nodig zal zijn. Gebleken is dat de aanbesteding niet volgens de regels heeft plaatsgevonden als gevolg van de interventie van dhr. Brunswijk. Het aantal km kabel dat is besteld, is ver boven de behoefte van de EBS en is tevens tegen een hogere prijs ingekocht. De schade aan de EBS is naar inschatting USD 50.000.
CASE 3: 8 KM KABEL PAPATAM
Op 8 oktober 2021 is eigenhandig door president-commissaris Leo Brunswijk, de opdracht gegeven om 8 km kabel bij de leverancier Jie A Fa te bestellen. Dit buiten alle procuratieregels om en zonder purchase order. De conclusie uit het frauderapport was dat het onderzoek in de zaak zou worden voortgezet en dat de volgende rapportage zou plaatsvinden op 1 september 2022.
Dit rapport hebben wij helaas nooit onder ogen gekregen, terwijl het brede publiek belang heeft bij deze informatie, omdat zij ondertussen grif verhoging na verhoging blijft betalen, zonder dat de wettelijk verplichte jaarrekeningen gepubliceerd worden.
Bron: https://dagbladdewest.com/wp-content/uploads/2022/08/EBS-Frauderaportage-Leo-Brunswijk.pdf