De ontwikkeling van diepwaterolie voor de kust van Suriname komt eindelijk dichterbij. TotalEnergies heeft gisteren, woensdag 13 september, plannen aangekondigd om USD 9 miljard te investeren in de ontwikkeling van Blok 58 om de enorme olievondsten te winnen die verborgen zijn in de Sapakara South en Krabdagu-velden – bijna zo’n 700 miljoen vaten in totaal. In augustus zijn de taxaties succesvol afgerond. Dat cijfer is significant voor een eerste ontwikkeling. De olie-investeringen in Guyana bereikten dat niveau pas bij de derde ontwikkeling van ExxonMobil – Payara. Het eerste project kostte 3,6 miljard dollar.
De reservoirs Sapakara South en Krabdagu liggen in waterdieptes tussen 100 en 1.000 meter. Er zal gebruik worden gemaakt van een drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) met een capaciteit om 200.000 vaten per dag (bpd) te produceren, aangesloten op onderzeese bronnen.
Voor het project zijn ontwikkelingsstudies gestart; Total treedt op als operator naast APA Corporation. Beide hebben een belang van 50 procent. “De Blok 58-ontwikkelingsstudies die we vandaag lanceren, zijn een belangrijke stap in de richting van de ontwikkeling van de aardolievoorraden van Suriname. Deze ontwikkeling is in lijn met de strategie van TotalEnergies die gericht is op de ontwikkeling van goedkope oliebronnen met lage emissies, en maakt gebruik van de expertise van ons bedrijf op het gebied van diepwaterprojecten. Wij zullen zo bijdragen aan het verbeteren van het welzijn van de bevolking van Suriname”, aldus Patrick Pouyanné, voorzitter en Chief Executive Officer (CEO) van Total.
Pouyanné had uren voordat de aankondiging werd gedaan, een ontmoeting met de Surinaamse president, Chandrikapersad Santokhi.
“Suriname maakt een uitdagende economische periode door. Deze aankondiging biedt de broodnodige vooruitzichten op positieve ontwikkelingen voor onze natie. Wij hebben er vertrouwen in dat het Surinaamse volk zal profiteren van de economische spin-off die in de volgende fasen zal worden gegenereerd.
Lokale ondernemers zullen de kansen moeten grijpen om hun diensten en goederen aan te bieden. Wij zullen ervoor zorgen dat toekomstige inkomsten uit de offshore olie- en gaswinning verstandig worden besteed. Die inkomens zullen bijdragen aan het welvaarts- en stabiliteitsfonds en zullen een middel zijn om onze economie te diversifiëren door duurzame sectoren zoals landbouw en toerisme te ontwikkelen”, zei Pouyanné.
Annand Jagesar, CEO van Staatsolie, zei dat Staatsolie is opgezet om offshore olie te vinden, ontwikkelen en produceren. “Het kostte enorme inspanningen, veel geduld en uitstekende partners om dit langverwachte moment te bereiken. We zien het momentum, het toegenomen begrip van het bekken en de zorgvuldige uitvoering als sleutelelementen voor het verder ontsluiten van het potentieel van Blok 58 en het Surinaamse bekken op een verantwoorde manier.”
Volgens TotalEnergies zullen de gedetailleerde technische studies (FEED) eind 2023 van start gaan en wordt de definitieve investeringsbeslissing (FID) eind 2024 verwacht met een eerste productiedoelstelling in 2028.