CYANIDE-KWESTIE OOK IN DE DOOFPOT?

De kwestie met betrekking tot cyanidevervuiling stond afgelopen week op de agenda van De Nationale Assemblee. President Chandrikapersad Santokhi ging afgelopen dinsdag tijdens een openbare vergadering van het parlement, in op de kwestie van cyanidegebruik in de kleinschalige goudmijnbouw. Verschillende parlementariërs hadden eerder meerdere malen duidelijkheid gevraagd over de cyanide-kwestie. Santokhi legde uit, dat er in de afgelopen jaren een ‘’soort gedoogbeleid’’ is geweest. ‘’Nu zijn we als samenleving, maar ook als regering, geconfronteerd geworden met een sociaal-maatschappelijke onrust die ontstaan is als gevolg van de toepassing en het gebruik van cyanide bij verschillende mijnbouwactiviteiten.‘’ Santokhi voerde aan, dat de regering het vraagstuk hoog op de agenda heeft geplaatst en dat er diverse actiepunten zijn ondernomen. ‘’De regering heeft maatregelen getroffen. Juridisch is het duidelijk, dat cyanide verboden is.‘’ Santokhi zei dat er verschillende chemische stoffen het land binnenkomen, waarin er delen van cyanide aanwezig zijn. ‘’Wij als regering zetten ons in dat die delen oftewel stoffen, goed geïdentificeerd worden. De opdracht is al gegeven om het zowel nationaal als internationaal, laboratorisch te onderzoeken. De diverse stoffen zullen dan ook per wetgeving verboden gesteld moeten worden‘’, aldus Santokhi.  Het staatshoofd zei dat geen enkel gebruik van cyanide mag plaatsvinden in de kleinschalige goudwinning. Maar volgens milieuactivisten zijn Chinese goudzoekers nog steeds bezig met het zoeken naar goud, waarbij zij gebruik maken van cyanide. Hoewel cyanide bij wet verboden is als er geen vergunning is verleend en er veiligheidsprotocollen moeten worden toegepast bij het winnen van goud, wordt het toch gebruikt. De controle die was beloofd blijft uit, omdat het gebied behoorlijk uitgestrekt is en wij vernemen dat indien die controle wel geschiedt, de controleurs worden omgekocht. Hoewel het bedrijf Haukes de druk van de ketel gehaald heeft in Brokopondo door het op “cyanide gelijkende spul” af te voeren vanaf het Stuwmeer, is er nog steeds sprake van cyanide en dat is al jaren zo. Het spul dat eerst nabij het Stuwmeer lag is nu veilig opgeslagen, maar nu vragen wij ons af of men nog door zal gaan met het daadwerkelijke gebruik van cyanide dat wellicht voortgang vindt onder het rookgordijn dat mensen die met cyanide werken, zich moeten aanmelden. Gaat iedereen nu over tot de orde van de dag en vraagt niemand zich meer af of er daadwerkelijk uitvoering wordt gegeven aan de genoemde voornemens?

Assembleelid Dew Sharman heeft enkele weken geleden gezegd dat vermoedelijk hooggeplaatste politici meewerken aan het importeren van cyanide en kwik in ons land. Deze uitspraak van Sharman heeft wat stof doen opwaaien. Afgezien van de gevestigde bedrijven als Newmont, meent Sharman dat in de kleinschalige goudbedrijven, het jaarlijks gaat om 35 tot 40 duizend kilogram goud. En dat ongeveer even zoveel kilo’s kwik nodig zijn om die hoeveelheid goud te bewerken. Tevens stelt het assembleelid dat 2 tot 3 kilo cyanide nodig is om 1 kilo goud te winnen uit de uitgemijnde gebieden. Hij meent dat bij het winnen van grote hoeveelheden goud, er enorme schade wordt aangericht aan mens en milieu.

Sharman heeft zelfs uitspraken gedaan over de grote hoeveelheden cyanide die binnen worden gesmokkeld, die niet in een broekzak verstopt kunnen worden. ook wordt de grens aan de oostzijde redelijk goed bewaakt door de Fransen, en ook in het westen zou een grootschalige illegale transportlading cyanide niet ongemerkt in het midden van het Surinaamse grondgebied, haar bestemming kunnen bereiken. Hierbij vragen wij ons af, waar die tyuku valt en hoeveel schakels betrokken zijn als het daadwerkelijk om cyanidesmokkel gaat. Onze havens zijn dan de eerste plek waar de controle opgevoerd moet worden en indien het daadwerkelijk zo is dat een mensen met hoge positie erbij betrokken zijn, dan moet de zaak grandioos gebost worden. We praten hier over het verder vergiftigen van ons milieu en niet over de smokkel van een paar liter alcohol. Dit is gevaarlijk spul en iemand moet verantwoordelijk worden gesteld. Hoe kan de president niet weten waar en hoe dit spul wordt gesmokkeld?

Zo een grote batterij aan inlichtingen en toch doet hij alsof zijn neus bloedt? Wij willen hiermee niet zeggen dat de smokkel van cyanide onder deze regering is gestart, nee dit gebeurt al jaren en het gehalte in het Stuwmeer kan nooit binnen een paar maanden zo hoog zijn geworden. De vervuiling in het Stuwmeer is een kwestie van een aantal jaar, waarbij men dacht dat dit eindeloos zo door kon gaan zonder enige consequenties. Wij vragen ons af of deze kwestie niet net als vele andere, in een doofpot wordt geplaatst onder het mom van “het wordt onderzocht door een commissie/werkgroep”.  Anders dan dat, kijken wij met smart uit naar de resultaten van dit geweldige speurwerk dat zal worden uitgevoerd door onbezoldigde gasten.

More
articles