Suriname organiseert van 19 t/m 23 juni aanstaande, de Suriname Energy Oil and Gas Summit (SEOGS), die onder andere tot doel heeft het aantrekken van energiebedrijven, voornamelijk uit India. Volgens sommige schattingen zou Suriname minstens 3-4 miljard vaten oliereserves hebben die de afgelopen jaren zijn ontdekt. Terwijl Amerikaanse en Europese energiebedrijven momenteel de energiemarkt in Suriname domineren, zijn de ambtenaren van het land geïnteresseerd in het binnenhalen van Indiase bedrijven en expertise.
Grote firma’s als ExxonMobil, Royal Dutch Shell en Total, zijn actief geweest in het boren naar energie voor de kust van Suriname. Er zijn uitnodigingen gestuurd naar Indiase energiegiganten, hoewel een exacte lijst van aanwezigen nog niet definitief is. India heeft blijk gegeven van een toegenomen belangstelling voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied voor zijn energiebehoeften. India importeert ongeveer 85 procent van zijn behoefte aan ruwe olie uit het buitenland. In de nasleep van de oorlog in Oekraïne heeft New Delhi geprobeerd zijn energievoorziening te diversifiëren. Zo hebben Indiase oliemaatschappijen langetermijncontracten getekend met het Braziliaanse Gazprom en het Colombiaanse EcoPetrol.
Guyana, dat grenst aan Suriname, heeft een verhoogde Indiase interesse gezien na een grote olie-ontdekking in 2015 door ExxonMobil waarmee het de 17e grootste oliereserves ter wereld verwierf. Guyana heeft naar schatting 11 miljard vaten oliereserves. Volgens de vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo, hebben India en Guyana de samenwerking op het gebied van olie en gas uitvoerig besproken. “We willen niet dat India alleen wordt betrokken bij het bepalen van ons gasbeleid, maar ook vanuit een investeringsperspectief om die middelen te ontwikkelen”, zei Jagdeo in een interview met Mint in februari van dit jaar. Hoewel veel Indiase belangstelling is gericht op Guyana, hoopt Suriname dat deze conferentie zal helpen om Indiase energiebedrijven aan te trekken voor zijn olievondsten. Suriname rekent op de aantrekkelijke voorwaarden die het energiemajors biedt, van rechten op de langere termijn tot lagere royalty’s.
De culturele bekendheid van Suriname met India kan een andere belangrijke reden zijn voor zijn beslissing om Indiase energiegiganten het hof te maken. Suriname is de thuisbasis van een grote Indiase diaspora. Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken schatte dat ongeveer 37 procent van de bevolking van het land van Indiase afkomst is.
Premier Narendra Modi en de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi, bespraken in januari van dit jaar het vooruitzicht van samenwerking op het gebied van olie en gas. Santokhi was uitgenodigd als speciale eregast voor de Pravasi Bharatiya Divas in Indore. “Tijdens hun ontmoeting hebben beide leiders discussies gevoerd over samenwerking op gebieden van wederzijds belang, waaronder koolwaterstoffen, defensie, maritieme veiligheid, digitale initiatieven en ICT, en capaciteitsopbouw”, aldus een persbericht van PIB.
Bron: livemint.com