Liefde en hechte relatie belangrijk
Het vermist raken dan wel als vermist opgeven van tieners, lijkt meer `regel dan uitzondering’ te gaan worden. Vrijwel wekelijks verschijnen in de media berichten van het Korps Politie Suriname (KPS) waarin de samenleving om informatie wordt gevraagd die moet leiden tot het achterhalen van tieners, die van huis oftewel het ouderlijk gezag zijn weggelopen. Opvallend in deze is dat het veelal om meisjes in de leeftijdsklasse 13-16 jaar gaat. Tegen de achtergrond van de Internationale Dag van het Vermiste Kind op 25 mei aanstaande, had De West een vraaggesprek met politiewoordvoerder Humphrey Naarden, kinderpsycholoog Lilian Ferrier en kinderpastoraal werker Gloria Lie Kwie Sjoe. Volgens Naarden is deze ontwikkeling eerste prioriteit voor de politie. Hij wijst daarbij op de juridische gevolgen voor mensen die weggelopen tieners zonder medeweten van diens ouders opvangen. Ferrier wijst op het ontbreken van wetgeving en het belang van een Amber Alert voor Suriname. Lie Kwie Sjoe legt de nadruk op een hechte relatie tussen ouders en kind.
Wanneer op 25 mei aanstaande in Suriname de Algemene, Vrije en Geheime Verkiezingen plaatsvinden, wordt op dezelfde dag in andere delen van de wereld de Internationale Dag van het Vermiste Kind gevierd. In Suriname wordt er tot nu toe geen aandacht aan deze dag besteed omdat het mogelijk meer als een Europese/ Noord-Amerikaanse aangelegenheid wordt beschouwd. Echter blijkt dat Suriname deze dag nu wel degelijk in haar agenda op zal moeten nemen, gezien het feit dat ons land de afgelopen tijd steeds meer geconfronteerd raakt met het weglopen, danwel vermist raken van kinderen. En hoewel ons kroost na enkele dagen of weken terecht is, zouden wij ons met zijn allen moeten afvragen wat er mis gaat of is gegaan.
De West sprak Gloria Lie Kwie Sjoe van de Stichting Weid Mijn Lammeren, tegen de achtergrond van de vermissing van drie jonge meisjes in april dit jaar van wie het Korps Politie Suriname (KPS) aangaf dat uit onderzoek is gebleken dat er geen criminele bende zit achter de vermissing van de tieners. De meisjes zijn intussen terecht, maar net zo snel verschenen er opnieuw politieberichten van vermissing van andere meisjes. De vraag “Waarom kiezen tieners ervoor om weg te lopen van het ouderlijk gezag?” blijft daarom recht overeind.
HECHTE RELATIE
Volgens Lie Kwie Sjoe is een hechte relatie tussen ouders of verzorgers met het kind heel belangrijk. “Kinderen hebben graag dat ze de nodige aandacht krijgen. Ze willen vaak horen of merken hoeveel je van hen houdt. Dat kan door ze een schouderklopje te geven of een omhelzing”, aldus Lie Kwie Sjoe. Ze benadrukt dat het ook zeer belangrijk is om erop te letten hoe aan het kind de nodige aandacht wordt gegeven. Ouders moeten namelijk ook beseffen dat het van belang is om het kind in de ogen aan te kijken.
Zich ongelukkig voelen vanwege het tekort aan aandacht en liefde, vormen meestal de oorzaak van weglopen bij kinderen. Daarom hecht de Stichting Weid Mijn Lammeren grote waarde aan de thuissituatie. De rol van de thuiszorg is prioriteit, omdat de problemen meestal daar beginnen. Weid Mijn Lammeren geeft advies door middel van seminars. De stichting houdt bijvoorbeeld om de drie maanden een oudermiddag. Tijdens deze bijeenkomsten leert men hoe van zijn kind te houden en hoe men zijn kind die liefde kan laten ervaren. Volgens Lie Kwie Sjoe heeft een kind de ouderlijke liefde van jongsaf aan nodig. Lie Kwie Sjoe: “Ouders moeten het besef krijgen dat de enige vraag wat er in het kind omgaat is: “houd je van me?”. Doordat ouders hun kinderen die nodige aandacht en die liefde niet te geven, gaat het kind die aandacht en liefde ergens anders zoeken, wat meestal negatief is. “Het kind moet zich vrij kunnen voelen om met zij ouders over zaken te praten die hem of haar dwarszitten.
Als dat niet het geval is, deelt het kind hetgeen hem/haar hindert meestal met een vreemde”, zegt Lie Kwie Sjoe. Kinderen die weg waren gelopen, worden dan in contact gebracht met maatschappelijk werkers met wie zij kunnen praten en leerkrachten. Deze kinderen hebben meestal langdurige begeleiding nodig, omdat de oorzaak van hun weglopen meestal niet gelijk naar buiten komt.
EERSTE PRIORITEIT
Vermissing of weglopen van kinderen is volgens inspecteur Humphrey Naarden van de politie Voorlichtingsdienst eerste prioriteit van de politie. Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie heeft ook de opdracht gegeven dat de politie bij meldingen van vermissing gelijk met de opsporing start.
De politie beschikt niet over exacte cijfers van vermissingen, maar volgens Naarden gaat het om relatief veel gevallen. Veelal gaat het om jongeren vanaf dertien jaar.
MEER MEISJES DAN JONGENS
Uit opsporingsberichten van de politie blijkt, dat meisjes vaker vermist raken of van huis weglopen. Naarden beaamt dat ontevredenheid en gebrek aan communicatie één van de oorzaken is, maar hij noemt ook liefdesrelaties. Volgens Naarden is uit onderzoek van enkele gevallen van vermissing gebleken, dat aan de meisjes beloofd wordt dat zij zullen werken in de huishouding, maar uiteindelijk komen ze in de prostitutie terecht. Bij de jongens is het zo dat zij opstandig worden als zij vinden dat zij niet begrepen worden of niet vrij zijn. “Het moment dat deze jeugdigen op hun gedrag gecorrigeerd worden, hangen zij de stoere uit en lopen weg. Zodra er een melding hiervan heeft plaatsgevonden, reageert de politie gelijk daarop”, aldus de politiefunctionaris. Er wordt dan meteen een opsporingshandeling gedaan. Deze handeling hangt ook af van de informatie die de politie ontvangt.
Volgens Naarden worden mensen die misbruik maken van weggelopen jongeren in verzekering gesteld. Hij benadrukt ook dat personen die een kind dat van huis is weggelopen zonder toestemming van de ouders opvangt, met de justitie in aanraking kunnen komen.
Naarden zegt dat er in zulke gevallen contact moet worden opgenomen met de politie, omdat een kind tot het 21ste jaar minderjarig is en onder het ouderlijk gezag valt. Mocht er sprake zijn van seksueel misbruik of mishandeling, dan zal de dader in verzekering worden gesteld als uit onderzoek blijkt dat het kind de waarheid spreekt.
Naarden: “Soms kan het ook zo zijn dat het kind psychische problemen heeft. Zo een kind wordt dan niet alleen door de politie, maar ook door de psycholoog begeleid. Kinderen kunnen vaak van huis weglopen als die omgeving niet meer veilig aanvoelt, wegens seksueel geweld.”
Om de jongeren te begeleiden, heeft de politie een nauwe samenwerking met het directoraat Jeugdzaken en de afdeling Jeugdzaken van het ministerie van Justitie en Politie. Daarnaast worden ook maatschappelijk werkers in beeld gebracht.
PROBLEMEN UITPRATEN
Kinderpsycholoog Lilian Ferrier zegt dat veel moet worden gesproken met een kind dat was weggelopen of vermist geraakt. De problemen die zich hebben voorgedaan, moeten namelijk opgelost/uitgesproken worden.
Ferrier, die ook hoofd is van het Bureau Kinderontwikkeling, acht het noodzakelijk dat er meer vaardigheden komen in het onderwijs, omdat het onderwijs volgens haar niet is afgestemd op de antwoorden van het kind.
Ferrier meent ook dat de overheid moet werken aan wetgeving, waarbij ouders eerste verantwoordelijke moeten zijn van het kind.
Haar advies is dat mensen geen ouders moeten worden als het niet gepland is.
Voor wat 25 mei, de Internationale Dag van het Vermiste Kind betreft, zijn er tot nu toe geen activiteiten gepland door het Bureau Kinderontwikkeling. Dit vanwege drukte en de aandacht van de samenleving in verband met de stembusgang op die dag. Overigens heeft Ferrier wel een aanvang gemaakt met de voorbereidingen van activiteiten over gezondheidsproblemen, seksueel misbruik en drugsproblemen bij kinderen. In dit geval wijst Ferrier erop dat het kind allerlei vormen van geweld kunnen worden aangedaan.
AMBER ALERT
De kinderpsycholoog acht de viering van 25 mei ook van belang voor Suriname. Wat ze wel jammer vindt, is dat Suriname nog niet over een AMBER Alert beschikt.
Een AMBER Alert is een landelijke waarschuwing die de politie uitstuurt wanneer een kind wordt vermist en de situatie zorgelijk is.
“Misschien omdat in Suriname niet veel ontvoeringen plaatsvinden”, denkt Ferrier luidt op. Zij vindt het jammer dat er in Suriname pas na acht dagen van vermissing een opsporing gedaan wordt. “Dat vind ik niet goed”, aldus Ferrier.