Tijdens de gisteren gehouden regeringspersconferentie zei president Chandrikapersad Santokhi, het jammer te vinden, dat buitenlandse vliegtuigen moeten uitwijken naar Frans-Guyana, Cayenne, omdat er steeds weer een tekort is aan luchtverkeersleiders. Gisteren was het weer raak, nadat er geen personeel beschikbaar was op de Johan Adolf Pengel (JAP) luchthaven en een vlucht van de KLM moest uitwijken naar Frans-Guyana. Volgens de president is het niet de eerste keer, en zal het ook niet hierbij blijven. Hij merkte op dat hierdoor de reputatie van het land wordt geschaad. Hij is samen met de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Albert Jubithana, van mening dat er sprake is van een stil protest vanwege het personeel, maar dit is niet bevorderlijk voor de toerismesector.
Jubithana zei dat de Luchtvaartdienst ongeveer over 80 luchtverkeersleiders zou moeten beschikken. De minister van TCT zei dat er momenteel 22 personen zijn die klaar zijn voor de opleiding, maar dat het tenminste negen maanden zal duren, alvorens zij de opleiding hebben afgerond. “Maar het gaat hier om luchtverkeersleiders en geen functionarissen die je bijvoorbeeld achter een paneel zet.
De luchtverkeersleiders begeleiden de vliegtuigen en het gaat om mensenlevens”, aldus de bewindsman. Volgens hem is er sprake van een tekort aan personeel, maar dat hij heeft gemerkt dat wanneer één persoon heeft ziek gemeld, de anderen niet bereikbaar zijn om in te vallen.
‘’Uiteindelijk is de hulp van het ministerie van Defensie ingeschakeld, maar dat kan ook niet zomaar,’’ benadrukte Jubithana, ‘’omdat Casas de luchtvaartautoriteit in Suriname, hiervoor toestemming moet geven.’’ Jubithana benadrukte dat het opleiden van de toekomstige luchtverkeersleiders geen snel traject is, omdat het hier gaat om de veiligheid van mensen.