MINFIN EN CBVS DIENEN OP ELKAAR AFGESTEMD TE ZIJN

De huidige minister van Financiën gaf na zijn benoeming aan, dat de relatie met de governor verbeterd zou worden, want onder zijn voorganger was er geen frequent overleg tussen de twee monetaire autoriteiten. De realiteit bewijst het tegendeel. Wat Suriname nu meemaakt, is ongekend, namelijk dat de twee monetaire autoriteiten afstand nemen van hun verantwoordelijkheid en elkaar via de pers ‘bestoken’. Dit gedrag en de uitingen zijn schadelijk voor het vertrouwen in deze autoriteiten en het ministerie van Financiën en de CBvS en niet bevorderlijk voor een stabiele koers. De vraag die wij graag willen stellen, is waarom er zoveel fricties tussen Roemer en Achaibersing waren. Door deze fricties was er nauwelijks een goede overeenstemming tussen de twee monetaire autoriteiten. Een vogeltje heeft ons verteld, dat de slechte relatie stamt uit de tijd dat zij beide topman waren bij concurrent verzekeringsmaatschappijen.

Dit is natuurlijk heel storend voor het monetaire systeem, want het succes van het financieel-economisch herstel is alleen mogelijk indien de twee monetaire autoriteiten, namelijk de minister van Financiën en Planning en de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), optimaal samen werken. “Het verleden heeft aangetoond dat een goede samenwerking en regelmatig overleg tussen de twee monetaire autoriteiten geleid heeft tot een succesvolle aanpassing van de economie. Oud-minister Humprey Hildenberg van Financiën en governor André Telting van de CBvS, hebben in de periode 2000 –2005 Suriname succesvol uit de financieel-economische crisis getrokken”, aldus de VES in de aprileditie van VES-Inzicht. Wij zijn het helemaal eens met deze uitspraak van de VES, want we weten inmiddels allemaal, wat het resultaat is geweest van deze goede samenwerking. Wat wij nu meemaken, namelijk dat de twee monetaire autoriteiten afstand nemen van hun verantwoordelijkheid en elkaar via de pers aanvallen, is ongekend. Wij keuren dit gedrag af, want het zorgt totaal niet voor het terugwinnen van vertrouwen in onze munt. Daarbij is het ook  schadelijk voor het vertrouwen in deze autoriteiten en niet bevorderlijk voor een stabiele koers. Het beste voorbeeld van het niet goed vastleggen van afspraken, ligt al bij de Open Markt Operaties (OMO’s).

De CBvS heeft zelf enige tijd geleden toegegeven dat er geen langdurig contact was met het ministerie van Financiën, waardoor het maken van afspraken niet optimaal geschiedde. De CBvS en het ministerie van Financiën behoren eigenlijk wekelijks met elkaar af te stemmen, maar omdat de vorige minister niet door één deur kon met de governor, ontstond er vaak miscommunicatie.

Deze miscommunicatie was ook te merken toen vorig jaar een enorme hoeveelheid nieuw geld in de economie kwam, waardoor er een druk ontstond op de markt. Dit nieuwe geld zorgde naar wij vernemen, voor de eerste wisselkoersstijgingen, die volgens deskundigen eerst onverklaarbaar waren, maar later werd gesteld, dat de OMO’s niet op de juiste wijze waren ingezet. Wij hopen dat de huidige minister van Financiën en de governor nu wel op één lijn zitten. Helaas merken wij nog niet echt of het een goed team is, want zoals wij weten, is het de taak van de Centrale Bank om monetair beleid te voeren, zodat er sociale rust en economische groei kan komen. Er is één factor, één fenomeen, één indicator die het levensgenot, de levensstandaard en het welzijn van de Surinamer bepaalt en dat is de wisselkoers. Niemand heeft beter invulling aan dit concept gegeven dan ex-governor Telting. Wij weten dat onder Telting, hij de koers bepaalde. President Santokhi had onlangs gezegd, dat de monetaire reserve van de CBvS USD 1 miljard is. Dit is namelijk inclusief de kasreserve van de lokale banken en geeft naar onze mening, een vertekend beeld van de realiteit. Dit is dan ook de reden waarom de wisselkoers zo instabiel is, want de als de CBvS daadwerkelijk een monetaire reserve heeft van USD 1 miljard, dan kon zij vrij de koers bepalen.

More
articles