In het kader van een verantwoord financieel beleid, hebben verschillende actoren, onder andere de Anti-Money Laundering Project Implementatie Unit (AML-PIU), de Nationale Anti-Money Laundering Commissie (NAMLAC), de Unit Ordening Kleinschalige Goudsector Suriname en deskundigen, op donderdag 9 maart een overleg gehad met president Chandrikapersad Santokhi over de ordening van de goudsector. Een van de belangrijkste redenen voor de ordening is het bestrijden van money laundering en terrorismefinanciering. Verder is de regulering van de sector van cruciaal belang voor het tegengaan van belastingontduiking, hetgeen zal leiden tot het vergroten van de verdiencapaciteit voor de staat en tot het tegengaan van criminaliteit, mensenhandel en mensensmokkel binnen de sector. Na de fase van ordening zal er ook controle uitgevoerd worden op de naleving van de regels, waaronder het verantwoord winnen van goud. Dit is van eminent belang voor de bescherming van het milieu en het behoud van biodiversiteit. Al jaren wordt er gesproken over het ordenen van de goudsector en er is enorm veel geld gestopt in het in kaart brengen van de illegale goudsector en wij vragen ons af, wat er uit de bus is gekomen. Wat is er bijvoorbeeld gebeurd met het plan van de regering Bouterse om de goudsector te ordenen? Het is een bekend fenomeen, dat Braziliaanse goudzoekers sinds de jaren negentig naar Suriname komen, daardoor hebben wij in de afgelopen jaren een ware goudkoorts meegemaakt en inmiddels zijn er in het binnenland naar schatting circa 30.000 overwegend illegale Braziliaanse mijnwerkers op zoek naar goud. Tijdens de coronacrisis nam dit aantal toe vanwege de hoge goudprijs, waardoor duizenden illegale Braziliaanse mijnwerkers naar ons land kwamen. Dit is dan ook de oorzaak van de stroom van illegale Brazilianen die hun geluk in ons binnenland komen beproeven. Wij weten inmiddels dat veel illegale Brazilianen en ook illegale goudzoekers vanwege de economische omstandigheden in ons land, geen werk kunnen vinden in stad of district, waardoor zij naar ons binnenland trekken, waar zij op zoek gaan naar goud, aangezien dat toch aardig wat geld kan opleveren om te overleven. Veel van deze illegale werkers vervallen in deze levensstijl, omdat zij snel aan geld kunnen komen en ook hun families in het buitenland kunnen ondersteunen. De illegale goudsector is hierdoor tot ‘bloei’ gekomen, omdat er helaas bijna geen controle vanuit de overheid en nog minder in de afgelegen gebieden is.
Keerpunt is van mening, dat deze zaak steeds ergere vormen heeft aangenomen, omdat de illegalen op de hoogte zijn van de schaarse controles binnen deze sector.
De regering Santokhi heeft sinds 2021 beloofd met de opnieuw geactiveerde Commissie Ordening Goudsector, de milieuschade aan te pakken. Wij hopen dat die daadwerkelijk wordt aangepakt, maar hoe ze dit gaat doen, is vooralsnog onduidelijk, want met de goudwinning gaan grote commerciële belangen gemoeid. In het Brownsberggebied is rond augustus 2022, melding gemaakt van illegale goudmijnactiviteiten, ten noorden van de Ireneval. De organisatie Ordening Goudsector Suriname (OGS) heeft samen met de politie toen ingegrepen. Deze melding is natuurlijk niet vreemd in dit gebied, want gouddelvers nemen aan dat er goudaders dwars door Brokopondo lopen, dus overal waar zij een korreltje goud kunnen vinden, wordt er gegraven. Wij vragen ons af, waarom het zo lang duurt voordat er hard wordt opgetreden tegen dit soort figuren die de natuur vernietigen. Hoe lang zal de regering nog zeggen, dat zij de goudsector zal ordenen? Wij willen daden zien, wij willen dat er boetes worden opgelegd en wij hopen dat ons natuurreservaat eindelijk de bescherming zal krijgen die het verdient.
NPS-parlementariër Patricia Etnel, heeft begin dit jaar flink afgegeven op de regering met betrekking tot haar beleid op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Volgens enkele parlementariërs is de regering het volk aan het uitbuiten, terwijl er genoeg geld te halen is in de hout- en goudsector. President Santokhi erkende dat de inkomsten uit de goudsector enorm laag zijn en dat er meer uit deze sector kan worden gehaald. Echter is er volgens hem sprake van belangenverstrengeling van de kant van de vicepresident en andere hoogwaardigheidsbekleders die ook concessiehouders zijn. Volgens de president zal de commissie geëvalueerd worden. Dit is volgens Santokhi noodzakelijk om te voorkomen dat wij als land geblacklist worden. De president zei verder dat er ook rekening gehouden moet worden met het Minamata-verdrag dat getekend en geratificeerd is door Suriname. Etnel gaf in het parlement te kennen, dat de houtsector het land nog niet eens 50 miljoen SRD oplevert, terwijl er zeker sprake is van kaalkap. Wij van Keerpunt geven mevrouw Etnel groot gelijk, want het is publiek geheim dat ondernemers die goud- en houtconcessies bezitten, miljonairs zijn geworden vanwege deze concessies. Aangezien deze mensen bakken met geld verdienen met middelen die behoren tot onze natuur, vinden wij het meer dan terecht om alles in kaart te brengen en een belasting op te leggen aan degenen die hiervan profiteren. De normale burger betaalt op alles BTW en daardoor dragen wij de zware lasten, terwijl anderen binnen korte tijd miljonair worden en minimaal afdragen aan de staat.