Staatsolie niet ontvankelijk verklaard in zaak tegen ProBios

In een vandaag gehouden persconferentie van ProBios heeft de voorzitter Early Sleur, van dit milieuorganisatie verklaard, dat de rechter niet ontvankelijk geoordeeld heeft in de zaak aangespannen door de Staatsolie Maatschappij Suriname. Dit vonnis houdt in, dat de uitspraak in het voordeel van ProBios is beslecht. Sleur wees erop, dat hoewel het ging om een kleine ‘oilspill’, dat een olievervuiling onze mangrovekust, oeverbescherming en biodiversiteit kan treffen. Volgens Sleur heeft zijn organisatie de zaak aan het rollen gebracht, toen hij merkte, dat de vervuiling geen geraffineerde olie betrof, maar aardolie. Hij meende dat in de omgeving waar de vervuiling had plaatsgevonden nabij de Staatsolie faciliteit was, en wel gelegen naast de fabriek van VABI. De ProBios-voorzitter stelde dat deze gegevens voor hem een duidelijk bewijs waren dat de oliemaatschappij iets te maken had met de vervuiling.

Hij accepteerde de testresultaten van Staatsolie niet, volgens Sleur kloppen die gegevens niet op grond van de satellietfoto’s die zijn organisatie heeft gemaakt van het bedoelde gebied, alwaar de aardolie de oeverbescherming heeft bevuild. Sleur gaf aan dat de identiteit van de olie verloren gaat na een week te hebben rondgedreven na zo een sterke stroom, waarin de omgevingsfactoren de olie hebben kunnen beinvloeden.

Ook Kenneth Sukul van ProBios benadrukte tijdens de persconferentie, dat met het oog op dergelijke olievervuilingen, het van belang is dat er onderzoeksinstituten moeten zijn vanwege de overheid, om gedegen onderzoek te doen.

Hij verwees naar het vonnis, waar in de rechter duidelijk aangeeft voortzetting van het onderzoek in deze zaak noodzakelijk te achten. Tevens had er nog geen politioneel onderzoek plaatsgevonden. Sukul die eerder in geschil met Staatsolie kwam, vanwege Staatsolie activiteiten, waarvan rijstboeren last hadden, wees ook mede hierdoor op het belang van onderzoeksinstituten, die duidelijkheid kunnen brengen in geschillen met oliemaatschappijen. In de zaak tegen ProBios betrof het volgens Sleur, de belediging, die Staatsolie als aanklacht bij de rechter noemde.

Sukul had het over waakhonden, die als onderzoeksinstituten ervoor zouden moeten zorgen dat bij milieuvervuiling de feiten zuiver zijn. De ProBios voorzitter vroeg af zich wat er geloosd wordt in onze rivieren en op andere plaatsen. Hij wees op de betrokkenheid van de overheid, de verschillende ministeries zoals Natuurlijke hulpbronnen, LVV. Ook riep hij andere milieu organisaties in ons land op samen te werken om deze olievervuilingen te verhinderen. Ook met het oog op de volksgezondheid en vooral ook omdat binnen twee jaar er nog andere oliemaatschappijen in ons milieu werkzaamheden zullen verrichten.

More
articles