‘Verhoging bustarieven ondoordacht, mensen hebben het al behoorlijk zwaar’

Gisteren werd via de media bekendgemaakt dat de tarieven met ingang van vandaag, maandag 13 maart, verhoogd worden. NDP-parlementariër Stephen Tsang, tevens lid van de parlementaire commissie van Transsport, Communicatie en Toerisme, is het niet eens met deze abrupte verhoging. ‘’De verhoging van de bustarieven is ondoordacht. De mensen hebben het al behoorlijk zwaar’’, stelt Tsang.

Met ingang van vandaag is de prijs voor een stadsrit – lijn 1 t/m lijn 10 – verhoogd van SRD 8,50 naar SRD 12,50. Op de andere trajecten waar men voorheen SRD 10 betaalde, waaronder Paramaribo-Kwatta, Hanna’s Lust, TamKas en Pontbuiten, is het tarief verhoogd naar SRD 14,75. Voor trajecten als PKS, Welgedacht A en Houttuin, wordt een tarief van SRD 18,50 berekend. Een busrit van Paramaribo-Coronie kost SRD 150 en van Paramaribo-Nickerie SRD 200.

Rawien Bajnath, woordvoerder van de Particuliere Lijnbus Organisatie (PLO), deelde mee, dat de president akkoord is gegaan met de tariefsaanpassing. Maar volgens Tsang, is het niet duidelijk op basis van welke berekening van de benzineprijzen men tot de nieuwe tarieven is gekomen. ‘’De verhoging is compleet ondoordacht.

Mensen hebben het al zo moeilijk, dus is het onmogelijk dat er allerlei maatregelen worden losgelaten op het volk dat niets meer kan dragen‘’, zegt Tsang. Hij geeft aan dat zijn fractie al meerdere malen in het parlement gepleit voor een sociaal vangnet dat aansluit op de samenleving. ‘’Maar waar blijft dat sociaal vangnet?‘’ De Nationale Loonraad heeft volgens Tsang geadviseerd het minimumuurloon op te trekken naar SRD 38,50, echter heeft de regering besloten dit op SRD 30 te stellen. ‘’Men heeft het zwaar.‘’

De abrupte verhoging van de bustarieven, is volgens Tsang, ‘’olie op vuur gooien’’, verwijzend naar het protest dat een groep op 24 maart aanstaande organiseert op het Onafhankelijkheidsplein. ‘’Er kan niet vlak voor het protest een verhoging worden doorgevoerd, als men weet dat het volk daarop zal reageren. Het wordt een complete chaos. Dit hebben we reeds meegemaakt bij het protest van 17 februari, waarbij in de vooravond van het protest, de benzineprijzen werden aangepast‘’, aldus Tsang.

-door Orsilia Dinge-

 

More
articles