Suriname telt ruim 75.000 diabeten

Ruim 15% oftewel 75.000 Surinamers, zijn diabeten. Van dit schrikbarend aantal weten in ieder geval 202 personen niet dat ze diabeten zijn, blijkt uit resultaten die vandaag werden gepresenteerd. In het verlengde hiervan is het ook duidelijk dat 3000 tot 11.000 Surinamers een wondgeval heeft waarvan er bij ruim 40% geamputeerd moet worden. Dit is een verontrustend aantal dat ligt tussen de 1200 en 4500 gevallen per jaar, wat neerkomt op 12 amputaties per dag. Gelet op de statistieken is dit in vergelijking met tien jaar terug gestegen van 12% naar 15% van de Surinamers.
Dit kwam vandaag naar voren tijdens de workshop ‘Wondverzorging’ waarbij de nadruk gelegd werd op diabetische wonden. Dit geheel werd georganiseerd door Intermed Caribe in het Courtyard Marriott Hotel. Volgens de directeur van Intermed Caribe, drs. Graciella Wongsoredjo, is er een stukje preventie nodig om zeker de helft van het schrikbarend aantal te helpen. “ Laat je bloed, urine, ontlasting checken en ga minstens één of twee keer per jaar naar de dokter.”
Wongsoredjo geeft aan dat deze sessie georganiseerd werd in verband met de Dag van de Verpleging, morgen 12 mei. Meer dan tien ziekeninstellingen hebben geparticipeerd, zoals het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, St. Vincentius ziekenhuis, Diakonessenhuis en Diabetre Suriname. De verpleegkundigen van deze instellingen zijn uitgenodigd voor een stukje overdracht. Gelet op wondverzorging heeft men specifiek gekozen voor diabeteswonden om meer te weten over hoe met deze wonden om te gaan en welke middelen gebruikt kunnen worden, zodat een wond heel goed behandeld wordt om diabetische voetamputaties te voorkomen. Wongsoredjo geeft aan dat er veel te veel mensen aan diabetes, oftewel suikerziekte lijden. Het ligt aan een stukje bewustwording van de verpleegkundigen, specialisten en de artsen. “Worden de wonden en/of de verschijnselen van diabetes vroegtijdig herkend? Daarom moet de nadruk gelegd worden op de preventie”, zegt zij. Huisarts Sahai Jarap werkzaam bij Joshua Medical Center, zegt aan de redactie van De West dat huisartsen een poortwachtersfunctie hebben. De artsen kijken naar de wonden en indien nodig, worden ze verwezen naar de specialist. Wat er opgemerkt wordt, is dat sommige patiënten toch met complicaties terugkomen waarbij de wond groter of erger is geworden. Dit kan het gevolg zijn van miscommunicatie tussen verpleegkundigen en specialisten, het kan ook zijn dat er geen duidelijke richtlijnen zijn in het ziekenhuis. Specialisten hebben overrulende posities, waardoor verpleegkundigen vaak iets niet terug willen zeggen, terwijl ze heel kundig zijn. De huisarts is de mening toegedaan dat men daaraan moet beginnen te werken en dat de mensen zichzelf ook op tijd moeten laten controleren om het aantal aan diabeten in te dammen.

More
articles