De booractiviteiten voor de kust van Suriname, een van de nieuwste diepwaterhotspots van Zuid-Amerika, worden opgevoerd met vijf krachtige putten die in 2022 interesse hebben van internationale oliemaatschappijen (IOC’s). In het jaar 2022, zijn er vijf high impact exploratieputten geboord door IOC’s in het diepwatergebied, gericht op zeer grote prospects. Investeerders blijven aandacht besteden aan het Guyana-Suriname-bekken, want dat heeft Brazilië ingehaald als de belangrijkste exploratie hotspot van Zuid-Amerika, zegt Rystad Energy, een onafhankelijk energieonderzoeks- en business intelligence-bedrijf gevestigd in Noorwegen. Deze nieuwste prestatie, kan grotendeels worden toegeschreven aan ExxonMobil’s Liza-ontdekking in 2015. Sindsdien zei Rystad dat het bekken meer dan 13 miljard vaten olie-equivalent (boe) heeft opgeleverd, ongeveer tien keer de volumes die in Brazilië worden gevonden gedurende dezelfde periode. Alleen al in het Stabroek-blok zijn bijna 11 miljard van die vaten gevonden. Rystad Energy merkte verder op dat er een upgrade op komst is, aangezien de dochteronderneming van ExxonMobil, Esso Exploration and Production Guyana Limited (EEPGL), momenteel meer exploratieputten boort in het productieve Stabroek-blok. Het merkte ook op dat “zelfs het kleine Suriname beter presteerde dan Brazilië met meer dan 2 miljard vaten olie-equivalent ontdekt in de afgelopen paar jaar”.
Sinds begin 2020 zijn er een aantal olievondsten gedaan in offshore Suriname. De eerste in offshore Suriname Blok 58, werd begin januari 2020 gedaan door Apache en 50 procent partner TotalEnergies bij de Maka Central-1-put, die 50 meter lichte olie- en gascondensaatspeling vond. Het optimisme rond de eerste ontdekking in Blok 58 zorgde ervoor dat investeringsbank Morgan Stanley aankondigde, dat het blok 6,5 miljard vaten winbare oliebronnen zou kunnen bevatten, en dat het dezelfde petroleumvaargeul zou bevatten die door het nabijgelegen Stabroek-blok loopt. Begin 2022 hadden Apache en TotalEnergies vijf commerciële olievondsten gedaan in Blok 58. De partners boren de Awari-vooruitzichten in blok 58, ongeveer 27 mijl ten noorden van de eerste ontdekking in het blok bij de Maka Central-1-put.
In december 2020 kondigde oliemaatschappij Petronas aan dat zij en 50 procent partner Exxon, koolwaterstoffen hadden ontdekt bij de Sloanea-1-exploratiebron die werd geboord in Blok 52 voor de kust van Suriname. De nationale oliemaatschappij van Maleisië blijft het potentieel van de ontdekking evalueren om te bepalen of het commercieel levensvatbaar is om te exploiteren. Petronas heeft een belang van 100 procent in Blok 48, waar het ook de exploitant is, en een belang van 30% in Blok 53 voor de kust van Suriname. Eind augustus 2022 kondigde Apache de eerste olie-ontdekking aan in Blok 53, dat grenst aan Blok 58 en 52, bij de Baja-1-exploratiebron. Apache, dat een belang van 45 procent heeft in Blok 53, is de exploitant en de resterende 25 procent, na rekening te hebben gehouden met het belang van 30 procent van Petronas, is in handen van het Spaanse energiebedrijf CEPSA. Apache heeft een verlenging van een jaar aangevraagd voor de exploratieperiode die is toegestaan onder het productiedelingscontract van Staatsolie.
Shell kondigde in oktober 2022 de ontdekking van olie aan bij de Zanderij-1-put in Blok 42. Shell, dat een belang van 33,3 procent in het blok heeft, is de exploitant, terwijl partners Hess en Chevron een belang van elk een derde hebben. Volgens partner Hess wordt de ontdekking momenteel geëvalueerd, om te bepalen of het gevonden werkende petroleumsysteem commercieel levensvatbaar is om te exploiteren. Blok 42 bevindt zich ten noorden van de offshore Suriname-blokken 58 en 53, terwijl het dicht bij het productieve Stabroek-blok in de kust van Guyana ligt. Deze laatste koolwaterstofvondst in de kust van Suriname onderstreept de aanzienlijke potentiële olierijkdom die bestaat in de territoriale wateren van ons land. Wij kijken reikhalzend uit naar de ontwikkelingen die zijn voorspeld voor het eerste kwartaal van 2023.