De Centrale Bank van Suriname (CBvS), heeft naar wij vernemen, tot op heden ruim SRD 135 miljoen afgeroomd uit onze economie. Dit heeft zij gedaan in het kader van haar Open Markt Operaties (OMOs), met behulp van de uitgifte van haar Centrale Bank Certificaat (CBC) voor het retail segment. In 2016 had Winston Ramautarsing, de toenmalige voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), gezegd dat de essentie niet ligt in het afromen van de Surinaamse dollar, maar in het minder besteden van de regering. Deze uitleg is precies waarover wij nog steeds vallen, want als de regering koopkrachtversterking blijft geven en daarmee continueert met enorme bedragen aan TWK uitbetalen, dan blijven we in een vicieuze cirkel van teveel geld in omloop. Dit zeggen wij, omdat met name ambtenaren, gewoon meer hebben om uit te geven dan de mensen die binnen het bedrijfsleven werken. De gewone man denkt dan dat meer geld beter is, maar het werkt helaas averechts.
Om de OMOs te laten werken, moet de regering niet elke keer roepen “ambtenaren krijgen verhoging”, dat kan pas als er stabiliteit is. Het doel van deze OMOs is om het teveel aan geld in de economie voor een langere termijn af te romen, teneinde een vastgestelde omvang van de basisgeldhoeveelheid te behalen. Hiervoor zijn er tot op heden CBC’s uitgegeven als beleggingsinstrument vanuit de CBvS. Het idee hierachter is in plaats van het geld elders te besteden, geeft de Centrale Bank met dit initiatief de burger de gelegenheid zo een certificaat te kopen, met daarop een goed rentepercentage. Het CBC heeft een voorlopige looptijd van 3 en 6 maanden. De CBvS had hiermee gedacht dat het beleggen een indirecte invloed zou hebben op de wisselkoers. Maar de afgelopen maanden hebben wij gemerkt dat de beleggers met hun rendement juist druk op de wisselkoers legden, want die gingen met hun ‘winst’ vreemde valuta kopen.
Het instrument van de CBC’s is naar onze mening, dus toch niet zo een succes geweest en heeft op de wisselkoers een negatief effect gehad. Dit komt omdat er momenteel geen vertrouwen is in de SRD, waardoor men in vreemde valuta gaat sparen en kijkt waar het hoogste rendement te krijgen is. De wisselkoers die momenteel rond de SRD 32 ligt, is voor velen die hebben ingekocht vanaf het moment dat die SRD 22 was in juni, een enorme winst geweest. Hierdoor heeft de SRD verdere geldontwaarding moeten ondergaan, omdat wanneer koersen stijgen, de inflatie ook stijgt.