Het zou voor Guyana hoogst onpraktisch zijn om miljarden uit te geven aan de import van vloeibaar aardgas (LNG) voor binnenlands gebruik, in tegenstelling tot het aanboren van zijn enorme offshore gasreserves in het Stabroek-blok, zei het hoofd van de Trinidad en Tobago Energy Chamber, dr. Dax Driver, tijdens de laatste aflevering van het Guyana Business Journal’s ‘Transforming Guyana’ webinar.
Een kijker merkte op dat een enkele LNG Q-Max-tanker, het equivalent van 1,6 terawattuur (TWh) kan bevatten, iets meer dan de elektriciteitsproductie van Guyana in 2019. En met dat in gedachten, is de noodzaak van Guyana’s geplande Gas-to-Energy-project onderzocht. “De kosten van het importeren van LNG in vergelijking met pijpleidinggas, zal voor Guyana veel duurder zijn om LNG te importeren. Je moet het ook opslaan”, legde hij uit. “Dus grote hoeveelheden LNG importeren als je aardgas hebt – de economie is er gewoon niet. Het is veel logischer om het bijbehorende gas uit je olievelden te gebruiken, wat een goedkopere energiebron zal zijn.”
Het Gas-to-Energy-project zal bijbehorend gas uit de Liza-velden in het Stabroek-blok gebruiken, waarbij een elektriciteitscentrale voor aardgasvloeistoffen (NGL) wordt gebouwd in Wales, West Bank Demerara. Dit brengt een hele reeks voordelen met zich mee voor Guyana, waaronder een 50 procent verlaging van de energiekosten voor de consument.
Guyana haalt momenteel zijn stroom uit de invoer van zware stookolie (HF). Het heeft een van de hoogste kosten voor elektriciteit in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika – stroom die onbetrouwbaar is. Maar dit gaat snel veranderen. De verwachting is dat de bouw binnenkort van start gaat, met ingebruikname eind 2024.