De Wereldorganisatie (WHO) heeft onlangs verklaard, dat jaarlijks meer dan 100.000 mensen in Brazilië een abortusoperatie ondergaan, die al tien jaar wordt afgeraden door de WHO. De WHO stelde dat voor het jaar 2021 er 151.000 vrouwen in Brazilië werden opgenomen voor een abortus en moesten ze een curettage ondergaan, een procedure die in de wereld al minstens 10 jaar als achterhaald wordt beschouwd, en sterk wordt afgeraden door de WHO. In het afgelopen decennium ondergingen twee miljoen Braziliaanse vrouwen een curettage in het Unified Health System (SUS). Bijna 500 vrouwen zijn de afgelopen tien jaar aan deze operatie overleden. “Een verouderde methode van chirurgische abortus; curettage mag alleen worden gebruikt bij abortussen vanaf 14 weken zwangerschap. Het brengt veel meer risico’s met zich mee, zoals een baarmoederperforatie, bloeding, infectie en overlijden”, aldus de WHO.
De WHO beveelt wel het vervangen van curettage door handmatige intra-uteriene aspiratie (MVA) of zelfs farmacologische methoden, zoals het gecombineerde gebruik van mifepriston en misoprostol. Het laatste is voor 98 procent effectief, vooral als de onderbreking optreedt tot 14 weken zwangerschap.
In Brazilië is abortus alleen toegestaan in geval van verkrachting, gevaar voor het leven van de vrouw en foetale anencefalie. Daarnaast komen vrouwen die een miskraam krijgen en vrouwen die clandestien een zwangerschap proberen te onderbreken en medische zorg nodig hebben voor een gemiste of onvolledige abortus, naar ziekenhuizen.