Aanstaande dinsdag zal de Hakrinbank N.V. (HKB), haar jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders over het boekjaar 2020 organiseren. In verband met de covid-pandemie had de HKB de vergadering uitgesteld, maar zij houdt die tenminste eerder dan de andere grote bank in ons land. De jaarrekening, die op basis van IFRS grondslagen is opgemaakt, zal worden voorgelegd aan de aandeelhouders ter goedkeuring.
Om zaken net iets mooier te maken, is er net op de valreep weer een schandaal geconstateerd bij de HKB. We zeggen ‘weer’, omdat Keerpunt de meldingen met betrekking tot de vermeende ongewenste seksuele intimiteiten vanuit de CEO, nooit zal vergeten.
Het huidige schandaal heeft te maken met het feit, dat er onlangs een grootschalige fraude ontdekt is bij de HKB. Keerpunt heeft in het kader hiervan vernomen, dat een medewerkster via verschillende rekeningen geld heeft overgeboekt naar rekeningen van cliënten. De medewerkster zou in de afgelopen twee jaar, voor miljoenen gefraudeerd hebben.
De werkwijze van de medewerkster is, dat zij geld van interne grootboekrekeningen overboekte naar bevriende relaties die het overgemaakte geld grotendeels weer overdroegen aan de fraudeur. Dit was naar wij vernemen, al ruim twee jaar gaande en dat het zolang heeft geduurd voordat het ontdekt werd en de financiële schade zo groot is, duidt erop dat de interne controles volledig hebben gefaald.
Dit bewijst wederom de incompetentie van de directie, want de bank heeft ook een fors verlies van SRD 56 miljoen over het boekjaar 2020. De zaak kwam aan het licht toen de medewerkster een bedrag van ruim SRD 7 miljoen had overgemaakt aan iemand in overheidsdienst. Momenteel heeft de medewerkster zich volgens bronnen binnen de bank, ziek gemeld. Maar een intern onderzoek is reeds van start gegaan om na te gaan, hoe groot de schade is. Volgens een verklaring van de Hakrinbank, heeft de directie aangifte gedaan bij de politie. Bij de politie is aangifte gedaan om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de betrokkenen.
De bank stelde in een persbericht, dat bij de fraude die tijdens de interne controle is ontdekt, ‘’er geen gelden van klanten zijn ontvreemd’’, maar Keerpunt vraagt zich af, hoe dit kan kloppen, als een bank valt en staat met gelden van hun klanten.
Hoe is het mogelijk dat de grootaandeelhouder, de Staat Suriname, de directie van deze bank nog handhaaft? Hoe kan de leiding zoveel fouten maken en niemand grijpt in? We zijn de kwestie met betrekking tot de overtrekkingen op de rekening van de SLM ook niet vergeten. Het gaat hierbij om een bedrag van ruim USD 4 miljoen en hierdoor heeft de Hakrinbank gigantische voorzieningen moeten treffen. De Hakrinbank zal dit verlies moeten verklaren in haar winst- en verliesrekening aan de aandeelhouders.
Deze kwestie voedt de geruchten die al een tijdje rondgaan, dat de Hakrinbank hele oneigenlijke transacties heeft gedaan met de vorige regering, alleen om hen te accommoderen en die rekening wordt nu gepresenteerd. De schade van ruim USD 4 miljoen wordt nu verhaald op een bedrijf dat eigenlijk al aan de beademing lag en van deze beroerde financiële situatie was de directeur van de Hakrinbank al heel lang op de hoogte.
Keerpunt vernam toen al, dat de initiële correspondentie met betrekking tot deze overtrekking dateert uit 2019 en werd afgesproken met de toenmalige CEO van de SLM, R. Radjkoemar en de gewezen minister van Financiën, G. Hoefdraad. “De CEO van de Hakrinbank heeft in die periode toegestaan dat het bedrag van USD 4.8 miljoen tot en met mei 2020 werd getrokken van de USD en euro rekeningen van de SLM. Ruim anderhalf jaar later in oktober 2021, kwamen de huidige RvC en de directie van de SLM achter deze afspraak en de overtrekking van USD 4.8 miljoen”, aldus onze bron. Dit zijn allemaal voorbeelden van wanbeleid, wanbestuur en slecht management. Dit is niet de staat waarin de HKB is achtergelaten door het oude management en het is zeker heel moeilijk om te zien, dat grote bedrijven hun geld weghalen bij deze bank, omdat zij geen vertrouwen meer hebben in de huidige directie.