VALT SLM NOG TE REDDEN?

OM HANDELT SNEL MET BISSESSUR, HELAAS TE LAAT VOOR DE HAAN

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), haalde vorige week wederom het nieuws toen de overeenkomst die het staatsbedrijf is aangegaan met Bissessur & Co, werd verspreid via sociale media en WhatsApp. Deze documenten hebben voor enorme commotie gezorgd bij de bond en het personeel. Paul de Haan die nu inmiddels de ex-CEO van SLM is, werd in het kader hiervan, de week hiervoor flink onderuit gehaald tijdens een spoedbijeenkomst met het personeel, en die wilde verduidelijking met betrekking tot de taken en vergoedingen van juridisch adviseur Prenobe Bissessur.

Het contract en de overmakingsbewijzen die waren uitgelekt, zijn volgens de bond en het personeel, onacceptabel. Uit het contract blijkt dat de noodlijdende SLM, het advocatenbureau een honorarium betaalt van euro 355 per uur, naar Nederlandse maatstaven.  Volgens De Haan, was het geld niet alleen voor Bissessur, maar voor het gehele advocatenbureau.

De SLM liet naar aanleiding hiervan in een communiqué weten, dat zij in een beginstadium gesprekken heeft gevoerd met meerdere deskundige partijen waaronder ook advocatenkantoren, zowel nationaal als internationaal, voor het opstellen en voor de implementatie van een integraal reorganisatieplan. “De opties voor de SLM voor het inschakelen van een advocaat in Suriname zijn zeer beperkt, aangezien de meeste advocatenkantoren in Suriname die voldoende specialisatie in huis hebben, reeds zijn ingeschakeld door crediteuren. Het budget voor de diverse externe deskundigen betrokken bij de totale reorganisatie, is geraamd op USD 1,47 miljoen. De tarieven van de externe deskundigen van het team dat betrokken is bij de reorganisatie van SLM, zijn in het (internationale) commerciële bedrijfsleven marktconform en gangbaar”, aldus de SLM.

Na deze bekendmaking werden wij afgelopen dinsdag allemaal verrast met de aanhouding van Bissessur te Zanderij en het nieuws dat De Haan met zijn gezin via Frans-Guyana was gevlucht.

Het nieuws sloeg in als een bom, sociale media ontplofte en de regering bleef heel stil. Vervolgens vond president Santokhi het grappig om afgelopen woensdag te Suzannasdaal tijdens zijn openingsspeech bij de eerstesteenlegging van de shore base, de aanwezigen te begroeten met: “Frisse morgen, kukeleku, maar De Haan is gevlogen.”

Lollig bedoeld, maar wij vinden het eigenlijk heel triest, dat de president de spot drijft met deze zaak, want het Openbaar Ministerie heeft afgelopen maandag laten weten, dat het ambsthalve een onderzoek instelt naar de rol van De Haan bij de vermeende onregelmatigheden bij de SLM. Naar verluidt, was de SLM-directeur zondag nog op audiëntie bij president Chandrikapersad Santokhi om zijn ontslag in te dienen, dat gelijk werd ingewilligd. Santokhi wist dus vanaf zondag, dat De Haan geen verplichtingen meer had jegens de Staat Suriname. De Haan had dus maandag de hele dag om weg te komen. Pas dinsdagmiddag werd bekendgemaakt, dat er een verbod was opgelegd aan De Haan om het land te verlaten, maar hij bleek al in Frans-Guyana te zijn. Wij vragen ons nu af, wat er met de SLM zal gebeuren, aangezien die nu stuurloos blijkt te zijn.

Het verlieslatende parastatale bedrijf heeft momenteel geen directeur en de RvC-leden zijn vermoedelijk ook niet in staat om dit zinkende schip te redden. Het is naar onze mening, een kwestie van tijd voordat eenieder afstand neemt van de SLM, waar de kans op overleven nu meer dan ooit niet erg realistisch lijkt te zijn.

More
articles