In de reçu-fraudezaak van het ministerie van Buitenlandse Zaken, is er volgens minister Albert Ramdin, inmiddels ruim SRD 45 miljoen teruggestort op de rekening van het ministerie van Financiën. Het gerechtelijk vooronderzoek is reeds gaande en door de rechter-commissaris worden getuigen gehoord. Ook zijn er al een aantal mensen aangehouden en in verzekering gesteld door de politie. Naast deze fraudezaak, zijn er gevallen geconstateerd waarbij op verschillende manieren, er gelden van de staat zijn misbruikt. Daarbij kunnen wij tal van voorbeelden aanhalen van familieleden van mensen die tijdens de vorige regering, betalingen hebben ontvangen die niets te maken hadden met noodzakelijkheden voor de overheid.
Keerpunt weet dat er mensen zijn gesommeerd door het Openbaar Ministerie, om oneigenlijk verkregen gelden terug te storten op de rekening van het ministerie van Financiën, indien zij niet strafrechtelijk vervolgd wilden worden. Wij hebben het dan specifiek over familieleden en vrienden van de gewezen voortvluchtige minister van Financiën. Naar verluidt, zijn er miljoenen SRD’s overgemaakt naar verschillende rekeningen van deze ex-bewindsman. Het was slechts een kwestie van tijd dat de begunstigden door de mand zouden vallen. Wij zijn altijd van mening geweest, dat dit gewoon verkapte rovers zijn en die zullen nu alle oneigenlijk verkregen gelden terug moeten betalen aan de staat. Punt uit! Want net als in het onderzoek naar de verwerking van vervalste betaalopdrachten door de Centrale Bank van Suriname (CBvS), hebben de justitiële autoriteiten enkele weken geleden beslag laten leggen op een bankrekening van Combé Markt. In totaal is er SRD 27 miljoen gestort op de rekening van Combé Markt. Dit heeft de eigenaar van Combé Markt, Kries Kalipdewsing, bevestigd. Er is SRD overgemaakt en Combé Markt heeft een omzetting gedaan naar vreemde valuta en dat in cash uitbetaald. Keerpunt verneemt, dat er nu is afgesproken met de staat, dat het voormelde bedrag in tranches wordt overgemaakt naar de rekening van het ministerie van Financiën. Voorts vernemen wij, dat Kalipdewsing hiermee zijn naam wil zuiveren en niet meer genoemd wil worden in het kader van deze zaak.
De case over de vervalste reçu’s kwam op 28 juni 2022 aan het licht. Er werden vervalste betaalopdrachten en reçu’s aangeboden aan de Centrale Bank door de medewerkers van het ministerie van Financiën.
Naar aanleiding hiervan is er een onafhankelijke accountant ingezet om een intern onderzoek op gang te zetten en te coördineren, aangezien de minister van Financiën, Armand Achaibersing, het onderzoek niet wil beïnvloeden. Er is vooralsnog een vooronderzoek geweest door de CLAD en de Rekenkamer, waarbij de Rekenkamer vanuit haar onafhankelijke en onbevooroordeelde positie, uitdrukkelijk ervoor heeft zorggedragen dat de objectiviteit van het onderzoek gewaarborgd bleef. Het onderzoek is ook voor beide instellingen belangrijk geweest vanwege hun wettelijke controlefunctie van de begrotingsrekeningen, waarbij die van de CLAD een accountantsverklaring vereist en van de Rekenkamer een verklaring van goedkeuring.
De uitkomst van het vooronderzoek heeft per 22 juli 2022 uitgewezen dat er vier oneigenlijke betaalopdrachten met vervalste handtekeningen met een totale waarde van SRD 59.318.515, 62, door de CBvS zijn uitgevoerd. Door de accountant is geconcludeerd, dat deze vervalste betaalopdrachten en reçu’s door derden zijn vervaardigd en deze, als ware zij afkomstig van het ministerie, ter betaling zijn aangeboden aan de CBvS. Na indiening van deze valselijk opgemaakte betaalopdrachten, zijn vanuit de bankrekening van het ministerie door de CBvS overmakingen verricht naar vorenstaande particulieren. In de rapportage van het vooronderzoek is er aangegeven, dat in het licht van jarenlang bestaande tekortkomingen in de administratieve organisatie en de interne beheersing, binnen dit ministerie, deze voorvallen niet onmogelijk geacht worden. Mede hierdoor zal het onderzoek nog enige tijd voortduren.