De gewezen ministers van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux en Raymond Sapoen, hebben gisteren namens de Hervormings en Vernieuwings Beweging (HVB), een persconferentie gehouden, waarop beiden hun grote bezorgdheid hebben uitgesproken over het nieuwe onderwijssysteem. In het nieuwe systeem stromen alle leerlingen – ook leerlingen die zeer slecht gepresteerd hebben – door naar het volgende leerjaar. Van doubleren is geen sprake meer. ‘’Het nieuwe systeem is een tikkende tijdbom en het creëert veel schade voor de toekomst van de jeugd’’, stelden Sapoen en Peneux onomwonden. De basis van goed onderwijs, het opleiden van waardige burgers met de nodige competenties, het bijbrengen van de nodige waarden en normen bij toekomstige burgers, is volgens Peneux en Sapoen, ‘’totaal aan diggelen geslagen’’.
Vanuit het onderwijsveld is er veel kritiek geleverd op dit nieuwe systeem. ‘’Maar aan de kritiek is totaal geen gehoor gegeven’’, zegt Peneux.
Er moet volgens Sapeon en Peneux, dringend een crisisteam worden ingesteld om het onderwijs te redden. Ook willen zij, dat president Chandrikapersad Santokhi, de minister van Onderwijs, Marie Levens, bedankt. De vernieuwingen die nu zijn doorgevoerd, hebben volgens hen, het fundament van goed onderwijs totaal ondermijnd. Zij stellen ook, dat er geen wettelijke basis is voor de vernieuwingen. Peneux en Sapoen verklaren niet tegen ontwikkeling of verandering van het onderwijssysteem te zijn, maar kunnen het nieuwe systeem niet ondersteunen. Volgens Peneux, zal het laten doorstromen van leerlingen in het begin wel helpen tegen drop-outs, maar hun aantal zal uiteindelijk groter worden. ‘’Er zal ook minder kader zijn en dit kan gevolgen hebben voor zowel het individu als de maatschappij en de economie. De toekomst van jongeren, en wel drie generaties, is nu structureel vernietigd door ondeskundig handelen van de huidige minister van Onderwijs, doctor Maria Elizabeth Levens‘’, aldus Peneux.
Volgens Peneux is er momenteel geen verschil meer tussen mulo en lbo. Ook is er geen duidelijkheid meer over hoe de vorderingen van een leerling gemeten moeten worden. ‘’De repetities en of toetsing om na te gaan of leerlingen de stof onder knie hebben of om vast te stellen of het kind het volgende leerniveau aankan, vallen totaal weg. Maar los van het niveau, heeft het nieuwe systeem in praktisch opzicht heel wat kinderziektes’’, aldus Peneux. Als voorbeeld haalde hij de inschrijfformulieren aan, die volgens hem niet duidelijk zijn. Ook zijn er te weinig plekken op de bestaande muloscholen. ‘’Iedereen wordt nu op de mulo gedumpt, waardoor het beroepsonderwijs totaal verwaarloosd wordt.’’ Peneux is ook niet spreken over het feit, dat leerlingen die duidelijk aangeven, dat zij hun best niet meer willen doen, overgaan naar het volgende leerjaar. Leerkrachten hebben volgens Peneux vanaf de introductie van dit systeem, met brieven aangetoond, dat het systeem gebrekkig verloopt en eveneens aangegeven, dat heel wat zaken onduidelijk zijn. ‘’De onderwijsminister en andere betrokkenen hebben geen idee van wat er nu gemaakt wordt van het onderwijs. Wat zijn we bezig in Suriname te creëren? Zijn we bewust bezig een dom volk te creëren? Zijn we bewust bezig een scenario te maken dat we kader gaan moeten importeren? Of zijn we bezig het onderwijs in al zijn fundamenten en facetten te vernietigen?‘’, aldus Peneux.