Journalisten worden beperkt, willen Bolsonaro vragen stellen

Mediahuizen boos over vertragingen CDS

De Braziliaanse president, Jair Bolsonaro en zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali zijn vandaag in ons land voor een kort bezoek. Alven Roosveld, directeur van de Communicatie Dienst Suriname (CDS), heeft naar aanleiding van dit hoog bezoek afgelopen dinsdag in een informatiesessie met journalisten aangegeven, hoe het op de dag van het voormelde bezoek er aan toe zal gaan. De Guyanese president is voor enkele uren op werkbezoek, en de Braziliaanse president komt voor een officieel staatsbezoek. Ali komt 90 minuten eerder aan op ‘Zanderij’ en zal ook 90 minuten eerder op het paleis aanwezig zijn. Om 18.00 uur zullen de Bolsonaro en Santokhi in Torarica een ‘joint declaration’ tekenen en ‘statements’ maken. Er is in eerste instantie duidelijk aan de pers voorgehouden, dat er op geen enkel moment gelegenheid zal zijn voor journalisten om vragen te stellen. Sinds dinsdag hebben mediawerkers hierover gediscussieerd en zij zijn er niet over te spreken, dat ze geen vragen mogen stellen en alleen naar de “statements” moeten komen luisteren. Zij werden op dinsdag 18 januari uitgenodigd via de e-mail aanwezig te zijn en gevraagd zich te registreren op de redactie van de CDS. De registratie kon tot 12.00 ‘s ‘middags en geen minuut later. De pers werd ook beloofd dat er pasjes zouden worden gegeven, zodat zij zich vrij kon bewegen om haar werk te doen tijdens de activiteiten. Helaas waren de pasjes gisteren toch niet af, en werd de pers per e-mail medegedeeld, dat zij haar “toegangsbewijzen” op donderdag 20 januari vanaf half 7 s ’morgens kon ophalen bij de CDS. Hoewel de pers meerdere malen heeft gevraagd om haar werk naar behoren te kunnen doen, werd dit verzoek niet gehonoreerd. Het stellen van vragen hoort ondermeer tot het vak en op grond van deze opgelegde beperking, ondanks protest hiertegen, hebben verschillende journalisten besloten, niet lijfelijk aanwezig te zullen zijn op de activiteiten.

De verslaggevers zijn van mening, dat het zeer vreemd is dat de media wordt uitgenodigd, maar dan op voorafgestelde voorwaarden. Volgens hen is het belachelijk, dat we geen vragen mogen stellen en dan moeten wij ons ook nog neerleggen bij de nalatigheid van CDS, om op het laatste moment pasjes ter beschikking te stellen. Sinds medio 2021 wist men dat Bolsonaro zou komen in januari, en toch loopt het mis met badges. De pers moet dan zich haasten, omdat de CDS zijn werk niet kan doen. “Sinds de CDS voortgevloeid is uit het NII, gaan heel veel zaken mis, is de mening van velen bij particuliere media. Wij zijn journalisten en niet in dienst van de overheid. Elke president die tot nog toe naar Suriname is gekomen mochten vragen gesteld worden. Ook aan Dilma Rousseff van Brazilië toen ze hier was voor Unasur,  en plotseling mag het niet?. We hebben altijd vragen mogen stellen, en nu zijn de badges niet eens in orde voor de zoveelste keer. Is de regering misschien bang dat we vragen waarom een ongevaccineerde ineens eregast is in Suriname? Maar de media moet wel volledig gevaccineerd zijn, terwijl de zeer gewaardeerde gast, boven recht en regels leeft. Volgens Roosveld kijken ze naar het grotere belang, what happened to ‘alleen gevaccineerden mogen naar Su’?”.

Ook de instructies en het programma hadden niet alle journalisten ontvangen van de CDS. De journalisten die overwegend werkzaam zijn in de privé sector zijn van mening, dat Bolsonaro twee dagen in ons land is en hierdoor zou er genoeg tijd over zijn om een persconferentie te houden. Minister Albert Ramdin van Bibis, heeft tijdens de briefing met de media aangegeven, dat het ‘ongewoon’ is voor Brazilianen om een persbriefing bij zulke officiële gelegenheden te houden. De pers vind het een kwalijke zaak, want in Suriname is de situatie anders en zijn van mening dat wij geen Brazilianen zijn en wanneer je naar Suriname komt moet jij je maar aanpassen. “Sinds het aantreden van Bolsonaro wordt er in Brazilië wel schofterig met de pers omgegaan. Wij zijn er niet om hem te entertainen, is de mening van veel journalisten. Wij willen ons werk doen en vragen stellen en als dat niet kan, hebben we daar niets te zoeken op de bijeenkomst. Bolsonaro zijn problemen met journalisten in Brazilië zijn ons niet ontgaan. De man heeft een broertje dood aan de pers en heeft vermoedelijk ook geen boodschap aan de Surinaamse journalisten.

More
articles