Bolsonaro wil samenwerking met Suriname versterken

President Jair Messias Bolsonaro van de Federatieve Republiek Brazilië, arriveert op 20 januari aanstaande in Suriname voor een officieel bezoek. Op de Johan Adolf Pengel International Airport wordt het Braziliaanse staatshoofd met militaire eer ontvangen en opgewacht door vicepresident Ronnie Brunswijk, minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, defensieminister Krishna Mathoera en andere regeringsfunctionarissen. De Braziliaanse president die voor een tweedaags bezoek in Suriname zal vertoeven, heeft kenbaar gemaakt dat hij naar Suriname komt om de hernieuwde banden te consolideren.

De twee naties willen een hechtere relatie met meer diepgang. Tijdens de besprekingen zal het intensiveren van de samenwerking met het oog op wederzijds voordeel de leidraad zijn van constructieve deliberaties en in initiële discussies. Het tegengaan van grensoverschrijdende misdaad, drugshandel en het creëren van een veiligere regio zijn ook enkele van de agendapunten. Brazilië kan als grote speler met veel investeerders, een cruciale rol spelen bij het ontwikkelen van de op handen zijnde Surinaamse olie- en gasindustrie.

De uitkomst van de bilaterale gesprekken zal vastgelegd worden in een document. Er zal een gezamenlijke verklaring door de staatshoofden van beide landen getekend worden, terwijl er ook een persverklaring zal worden uitgebracht. President Bolsonaro vertrekt op 21 januari vanuit Suriname naar de Coöperatieve Republiek Guyana om daar bilaterale gesprekken te voeren met zijn ambtgenoot Irfaan Ali.

More
articles