Het bestuur van de Surinaamse Politiebond (SPB) heeft gisteren een onderhoud gehad met de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi. In deze meeting (geïnitieerd door de bewindsman) is de bond meegedeeld, dat de politieke top besloten heeft om de korpschef van het Korps Politie Suriname, Roberto Prade, te vervangen, althans te ontheffen uit zijn functie. In een schrijven aan de president van de Republiek Suriname, stelt de voorzitter, Mielando Atompai, dat indien de president van mening is dat Prade vervangen moet worden, de SPB dat graag onderbouwd wil zien met feiten die dit besluit rechtvaardigen. “Hiertoe vragen wij u ons op korte termijn uit te nodigen voor een bespreking met de regering. Ad informandum delen wij u mee, dat wij onze leden ook van dit besluit alsook de onderliggende zaken op de hoogte zullen stellen. Vooralsnog blijft echter recht overeind dat de SPB als één man achter Prade staat en dat zal doen totdat met feien is aangetoond, dat zijn positie onhoudbaar is. Ook delen wij u mede dat wij geen politieke intriges zullen toestaan in het korps en dat wij het functioneren van ons korps vrij willen houden van dergelijke handelingen”, aldus de voorzitter.
“Ik deel u hierbij mee dat de Surinaamse Politiebond zich niet kan terugvinden in deze beslissing. Dit omdat diverse personele vraagstukken, die jarenlang waren blijven liggen zijn door interventie van Prade opgelost. Bovendien is onder leiding van hoofdcommissaris Prade, de criminaliteit ten opzichte van het vorig jaar juist gedaald. Prade is hoogstpersoonlijk verantwoordelijk geweest voor het nog kunnen bieden van politiezorg aan de samenleving, dit zonder enige ondersteuning van de politiek en de regering, die nu om zijn hoofd vragen. Lang voordat en ook na het aantreden van uw regering, heeft Prade het korps draaiende weten te houden, zonder dat er vanuit de politiek geld en middelen werden vrijgemaakt voor de organisatie. In de periode december 2021, is Prade met ziekteverlof afwezig geweest. Maakt u voor uzelf de balans op hoe het zonder zijn leiderschap is vergaan met de criminaliteitsbeheersing, en of de fout bij Prade ligt”, stelt Atompai.
Verder zegt de SPB-voorzitter dat de regering vanaf het begin er geen geheim van gemaakt heeft, af te willen van Prade. Volgens Atompai heeft de regering geen enkel steekhoudend argument daarvoor weten aan te halen. “Integendeel heeft uw regering in haar streven om Prade te bevlekken, zelf cruciale blunders gemaakt die de politiezorg naar het laagste niveau in het bestaan van de politieorganisatie hebben gebracht’’, zegt de voorzitter.
In zijn schrijven heeft Atompai de meest belangrijke zaken in herinnering gebracht:
*Meer dan driehonderd politiefunctionarissen zijn afgeroomd van het korps om beveiligingswerk en andere oneigenlijke taken uit te voeren, wetende dat het korps al jaren kampt met een onderbezetting.
*Er is voor gekozen om op basis van anciënniteit i.p.v. competentie de strategische plekken in het korps in te vullen, wetende dat de functionarissen die zijdens de politiek zijn geplaatst, niet de kennis en kunde in huis hadden om beleid te formuleren.
*Er was zijdens de korpschef al het voortouw genomen om het personeelstekort structureel en planmatig op te heffen. Mede door ondermijning van de politiek is dit heel plan in duigen gevallen.
*U heeft ervoor gekozen de pijnpunten van de bond in de wind te slaan en er geen werk van gemaakt de communicatie tussen de vakvereniging en de minister van Justitie en Politie optimaal te doen verlopen. Integendeel hebt u dezelfde houding van uw minister aan de dag gelegd door botweg niet te reageren op brieven van de bond d.d. 19 nov. 2021 en 15 dec. 2021. Waarom u ineens wel zo voortvarend bent om de korpschef te ontheffen, laat zich makkelijk raden. Hij past niet in uw straatje. De korpsleiding bestaat immers uit meer dan de korpschef alleen en u weet als geen ander dat de korpschef geen executieve functionaris is. De functionarissen belast met de executieve politiezorg zijn door uw regering geplaatst en communiceren bovendien buiten de korpschef om met het Openbaar Ministerie en omgekeerd. De bond heeft het daarnaast steeds gehad over de onmogelijkheid om optimaal te functioneren zonder gedegen materiaal en materieel. U heeft niets aan die problemen gedaan. Dat politiebureaus zonder voertuigen zitten, dat politieambtenaren geen schoeisel en kleding kunnen betrekken bij de intendance, dat politiebureaus in stad en district, maar ook detachementen, eruit zien als ruïnes zijn de grootste oorzaken voor het niet kunnen leveren van optimale politiezorg. Die zaken zijn heus niet aan Prade te wijten, maar aan de politieke onwil om te investeren in het korps.
*‘’Concluderend komt het voor de SPB erop neer dat de technocraat Prade, het slachtoffer is geworden van een politieke hetze, en dat zijn vervanging louter bedoeld is om een politieke vertrouweling met de leiding te belasten. Aan een dergelijke benoeming zal de SPB onder geen beding meewerken. Het wordt tijd dat de politiek de hand in eigen boezem gaat steken en mans genoeg is om te erkennen dat zij de hoofdverantwoordelijke is voor tal van zaken die misgaan in het korps. Het is heel makkelijk om de schuld in de schoenen te schuiven van de korpschef Prade, terwijl het overduidelijk is dat het hem vanaf het begin van uw ambtsperiode onmogelijk is gemaakt optimaal te kunnen functioneren. Ten overvloede breng ik u hieromtrent in herinnering dat u buiten de korpschef om getracht heeft een politieke vertrouweling te benoemen tot commissaris van politie, en dat tot tweemaal toe u via de minister getracht heeft om Prade zonder valide redenen thuis te zetten.”