Etnel: ‘2022 wordt politiek een beslissend jaar’

NPS-parlementariër Patricia Etnel is van mening dat het jaar 2022, politiek een beslissend jaar wordt. Het wordt volgens haar geen gemakkelijk jaar en er zullen ‘’toffe keuzes’’ gemaakt moeten worden in de politiek, voor het land en de toekomst. “Het zal niet gemakkelijk gaan en alle politieke partijen moeten met wijsheid, kunde en het volk voorop, besluiten gaan nemen. Als we merken dat het niet gaat om het volksbelang, moeten we zeggen dat we niet meedoen”, zei Etnel gisteren in gesprek met Trishul Broadcasting Network. Zij gaf aan dat niet alles in dit jaar gerealiseerd kan worden, maar dat de samenleving nu al het gevoel moet krijgen dat we gaan naar een betere toekomst. De samenleving heeft daarbij een rol om met de positieve doelen te werken richting een beter Suriname. Negatieve zaken moeten we volgens haar afstraffen, afkeuren en aangeven wat beter gedaan moet worden. Ook moeten leiders beseffen dat er op ze gelet wordt en een goed voorbeeld blijven geven.

Etnel zei dat het wegvallen van subsidies niet zoveel te maken heeft met de komst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), omdat dit vraagstuk al heel lang een feit was. Al voor 2015 werd er gesproken over het afbouwen van subsidies, maar het was niet echt gelukt. In 2015 zijn bepaalde dingen wel stopgezet. “Vele sportaccommodaties en sportverenigingen kregen geen subsidie meer. Ook bepaalde zaken zoals subsidie voor studie, is stopgezet en ouders moesten weer de school betalen voor hun kinderen”, stelde Etnel. Volgens haar leert het IMF ons hoe wij ons land beter kunnen besturen. “Als je weet wat je moet doen en hoe je je problemen moet oplossen, heb je IMF niet nodig, want IMF leert dat je niet moet stelen, niet corrupt moet zijn en eigenlijk geen zaken moet doen om de samenleving te benadelen.” Etnel is van mening dat leiders tijdens de verkiezingen veel zaken hebben beloofd die zij daarna niet hebben kunnen realiseren. Etnel sprak in haar interview over ‘’de ene partij met een heleboel zetels’’.

Zij gaf aan dat het volk niet wilde luisteren naar de boodschap van de NPS, maar naar ‘’de boodschappen die gouden bergen beloofden’’. Volgens Etnel wist de NPS precies wat er zou komen en heeft er daarom voor gekozen het volk niets te beloven. “Ik hoop dat de samenleving nu leert om niet naar gouden bergen te luisteren, want die bestaan niet.

Ik hoop ook dat zij met wijsheid gaan stemmen in 2025, want men belooft veel, maar wanneer ze de macht hebben, kunnen ze niets doen. Nu is het de tijd dat we zaken richtig gaan doen. Veel van wat gerealiseerd moet worden, staat los van het IMF. Het IMF moet de SRD voor ons sterk maken, want we hebben een zeer zwakke munteenheid en we gaan offers moeten brengen zodat de SRD weer sterk wordt”, stelde Etnel. President Santokhi had enkele maanden terug aangegeven, dat zijn partij niet alleen kan bepalen en daarom naar meer zetels had gevraagd. Etnel zei dat dat een goedkope smoes is die kant noch wal raakt. Volgens Etnel heeft deze partij meer dan de helft van de zetels en daardoor de meeste ministeries en zaken in handen. “Dus eigenlijk heb je de andere partijen niet nodig. Je hebt bepaalde systemen in handen om zaken te realiseren, maar wanneer je beseft dat er grote problemen zijn die overgenomen zullen worden en je wilt ze niet onder ogen zien, maar belooft zaken waarvan je weet dat je die niet gaat kunnen realiseren, dan gebeurt dit.”

Etnel is van mening dat als deze partij alles zou kunnen realiseren, zij van tevoren alles in kannen en kruiken zou hebben. “Je moest de oplossing gewoon presenteren en wie zou niet meegaan met oplossingen? Als iets goed is, gaan we mee, maar we wisten allemaal wat de problemen waren, maar we wilden niet toegeven.

Ook de samenleving wilde het niet horen. Nu staan we voor de feiten”, aldus Etnel.

More
articles