De Wet Inkomstenbelasting en Loonbelasting is gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) gewijzigd. Haast alle fracties hebben meegewerkt aan de wijziging, waardoor de wet met 44 stemmen is aangenomen. De wetswijziging is onderdeel van het Tripartiet Akkoord dat op 24 november jl. tussen de regering, de vakbeweging en het bedrijfsleven is overeengekomen. De belastingvrije grens zal per 1 januari worden verhoogd naar SRD 4000. De heffingskorting van SRD 750 per maand, komt hiermee te vervallen. Er zal vrijstelling zijn van de vakantietoelage, gratificatie en bonus tot een bedrag van SRD 6.516.
Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, stelde dat de wijzigingen noodzakelijk zijn. Commissievoorzitter Asiskumar Gajadien, zei dat de staat met het verhogen van de belastingvrije som, ongeveer SRD 390 miljoen minder zal ontvangen aan belastingen. Gajadien: ‘’Het lijkt op kleine wijzigingen, maar het heeft een enorme impact op de samenleving. Zeker willen we de regering dank zeggen.‘’
Volgens Achaibersing is dit een eerste fase van herziening van het belastingsysteem. De minister is het eens met Ronny Asabina (BEP), dat belastingen zouden kunnen dienen als verdienmodel. Achaibersing ging ook in op het Tripartiet Akkoord. ‘’Het akkoord heeft tot doel een financieel-economische situatie waarbij de economische bedrijvigheid zich kan herstellen. De inzet van het Tripartiet Akkoord is om condities te scheppen voor structurele versterking van de economie en uitbreiding van de werkgelegenheid, met name door de bevordering en diversificatie van de productie en export‘’, aldus Achaibersing.
Volgend jaar zal volgens Achaibersing, de belasting over de toegevoegde waarde (btw), worden ingevoerd. De breedte van de tariefschijven zullen op een later tijdstip worden beoordeeld en waar nodig aangepast. Achaibersing benadrukte, dat de aanname van de wetten de eerste stap is naar verbetering.
NDP-fractieleider Rabin Parmessar, voerde aan dat bijkans 70 tot 80 procent van de ambtenaren, weinig van het optrekken van de belastingvrije som zal merken. Volgens Parmessar, heeft de samenleving al voldoende ingeleverd door de verschillende verhogingen.
Achaibersing voerde aan, dat de te verhogen belastingvrije gens, de eerste maatregel is die getroffen wordt in de integrale herziening van de loonbelasting en de per 1 juli vast te stellen belastingschijven. ‘’Deze herziening zal de particuliere sector ten goede komen‘’, stelde Achaibersing.
-door Orsilia Dinge-