De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en partners hebben een dringende oproep gedaan tot concrete actie om gezondheidswerkers en zorgverleners wereldwijd beter te beschermen tegen COVID-19 en andere gezondheidsproblemen. De organisaties maken zich zorgen over het feit dat grote aantallen gezondheids- en zorgmedewerkers zijn overleden aan COVID-19, maar ook dat een steeds groter deel van de beroepsbevolking last heeft van burn-out, stress, angst en vermoeidheid. In een gezamenlijke verklaring die deze week is uitgegeven, roepen de WHO en partners alle regeringen en belanghebbenden van de lidstaten op om de monitoring en rapportage van covid-infecties, slechte gezondheid en sterfgevallen onder gezondheids- en zorgwerkers te versterken. Ze moeten ook uitsplitsing naar leeftijd, geslacht en beroep als standaardprocedure bevatten, zodat besluitvormers en wetenschappers beperkende maatregelen kunnen identificeren en implementeren die het risico op infecties en slechte gezondheid verder zullen verminderen.
De verklaring dringt er ook bij politieke leiders en beleidsmakers op aan, om alles te doen wat in hun macht ligt om regelgevings-, beleids- en investeringsbeslissingen te nemen die de bescherming van gezondheids- en zorgmedewerkers waarborgen. Het benadrukt de mogelijkheid om dit af te stemmen op een aanstaande wereldwijde overeenkomst voor gezondheids- en zorgmedewerkers en de oproep van de Internationale Arbeidsorganisatie voor een mensgericht herstel van de covid-crisis.
Ten slotte roepen de partners leiders en beleidsmakers op om te zorgen voor gelijke toegang tot vaccins, zodat gezondheids- en zorgmedewerkers voorrang krijgen bij het gebruik van covid-vaccinaties. Beschikbare gegevens uit 119 landen suggereren dat tegen september 2021, gemiddeld 2 op de 5 gezondheids- en zorgmedewerkers volledig waren gevaccineerd, met aanzienlijke verschillen tussen regio’s en economische groeperingen. Minder dan 1 op de 10 is volledig gevaccineerd in de regio’s in Afrika en de westelijke Stille Oceaan, terwijl 22, voornamelijk landen met een hoog inkomen, meldden dat meer dan 80 procent van hun gezondheids- en zorgmedewerkers volledig is gevaccineerd. Enkele grote hoge-inkomenslanden hebben nog geen gegevens gerapporteerd aan de WHO.
“We hebben een morele plicht om alle gezondheids- en zorgmedewerkers te beschermen, hun rechten te waarborgen en hen fatsoenlijk werk te bieden in een veilige en stimulerende praktijkomgeving. Dit moet ook toegang tot vaccins omvatten”, zei Jim Campbell, directeur van de WHO Health Workforce Department. ‘’Behalve vaccins, moeten economisch herstel en nieuwe investeringen in de voorbereiding en respons op noodsituaties, prioriteit geven aan het onderwijs en de werkgelegenheid van gezondheids- en zorgmedewerkers, gekoppeld aan de Global Accelerator for Jobs and Social Protection van de secretaris-generaal van de VN “, voegde hij eraan toe.
Een nieuw werkdocument van de WHO schat dat tussen januari 2020 en mei 2021 tussen de 8000 en 18.000 gezondheids- en zorgmedewerkers aan COVID-19 zouden zijn overleden, wat neerkomt op een gemiddeld scenario van 115.500 doden. Deze schattingen zijn afgeleid van de 3,45 miljoen COVID-19-gerelateerde sterfgevallen die in mei 2021 aan de WHO zijn gemeld; een aantal dat op zichzelf als veel lager wordt beschouwd dan het werkelijke dodental (60% of meer dan wat aan de WHO wordt gemeld).
“Dit werkdocument van de WHO biedt een sterk aantal om meer actie te stimuleren; we kunnen het ons niet veroorloven om meer gezondheids- en zorgmedewerkers te verliezen en onze wereld zal niet herstellen van de pandemie zonder langdurige, duurzame investeringen in de gezondheidswerkers ”, zegt Catherine Duggan, Chief Executive Officer van de International Pharmaceutical Federation en een van de vele leden van de World Health Professions Alliance sloot zich aan bij de gezamenlijke verklaring. De WHO leidt momenteel de inspanningen om een mondiaal pact voor gezondheids- en zorgmedewerkers te ontwikkelen, gebaseerd op bestaande juridische instrumenten, conventies en resoluties. Het pact is bedoeld om de lidstaten, belanghebbenden en instellingen uitgebreide begeleiding te bieden over hun bestaande verplichtingen om gezondheids- en zorgwerkers te beschermen, hun rechten te vrijwaren en fatsoenlijk werk te bevorderen en te garanderen, vrij van gender, raciale en alle andere vormen van discriminatie. De begeleiding zal worden voorgelegd aan de 75e World Health Assembly die gehouden wordt in mei 2022.
(Bron: WHO.int)