Saronbrug moet nut nog bewijzen

Kwam je de afgelopen jaren over de Indira Gandhiweg aangereden en moest je naar het stadscentrum van Paramaribo, dan reed je jezelf bijna zeker vast in een file: of op de Van ’t Hogerhuysstraat, of op de Coesewijnestraat. De twee bruggen in die straten, allebei over het Saramacakanaal, vormden de bottlenecks. Met de opening van de Saronbrug op zondag 28 september jongstleden door ministers Rabin Parmessar van Openbare Werken (OW), hadden de autoriteiten gehoopt de verkeersverstoppingen op te lossen, maar deze nieuwe brug moet zijn nut nog bewijzen.

PLAN ACHTERHAALD / INCOMPLEET
Nameco-directeur Waldo Ramdihal, de bouwer van de Saronbrug, zei bij de openingsceremonie van de brug dat een eerder door de regering geplande brug ter verbinding van de Awaradam en de Corantijnstraat nog steeds moet komen. Als die brug wordt gebouwd kan een deel van het verkeer dat vanuit de Indira Gandhiweg over de Saronbrug komt aanrijden worden afgevoerd naar de Corantijnstraat. Dat verkeer kan zich verder spreiden langs de Pengelstraat (vroeger Wanicastraat) of via de Marowijnestraat of de Jagernath Lachmonstraat. De overige zijwegen van de Corantijn-straat kunnen het verkeer over deze nog te bouwen brug ook wel verwerken. Totdat die brug ook komt, beschouwen critici de Saronbrug niet veel meer dan “pur bruku wer’ bruku”. Ramdihal heeft de regering geadviseerd en opgeroepen de extra oeververbinding alsnog neer te zetten. Een ook gehoord commentaar voor wat betreft de invloed van de brug op het vastlopend verkeer is dat de situatie waarvoor de oeververbinding werd gebouwd, ondertussen allang weer is achterhaald. Het bouwproject werd tegen het eind van het kabinet Venetiaan in 2010 gegund aan het aannemingsbedrijf Nameco. Het bouwcontract werd kort daarna getekend. Volgens het plan moest de brug al in november 2012 worden geopend. De inauguratie komt echter twee jaren later. Maar het plan is niet compleet, want de bouw van de Saronbrug was gepland in samenhang met de extra brug die het verkeer naar de Corantijnstraat zou spreiden. Zelfs de gewone man van de straat kan opmaken dat de Saron brug alleen het probleem niet kan oplossen. Of de additionele brug er nog komt is een onbeantwoorde vraag. De West nam vandaag poolshoogte en het materiaal dat meer dan twee jaren terug is neergezet voor de bouw van die brug, ligt er nog altijd, nu onder wied en aangetast door roest.

CHAOS
Er heerst bijna twee weken later nog steeds enorme drukte rondom de Saronbrug, vooral in de ochtend wanneer duizenden mensen in betrekkelijk korte tijd op dezelfde route in éénrichting naar het werk of naar school moeten. Hetzelfde geldt voor na-school en na-het-werk. Al enkele dagen na de officiële opening van de brug leek het verkeer meer vast te zitten dan los te komen. De brug is gebouwd met als doel de verkeersdrukte over de Coesewijne- en de van ’t Hogerhuysstraat te doen afnemen. Rondom de brug zijn er ook andere verkeersmaatregelen ingegaan, die de circulatie van het verkeer moeten optimaliseren. Zo is de Industrieweg-Zuid met de bouw van de brug voorgoed een doodlopende weg. Het verkeer uit de Goede Verwachtingweg en het verkeer uit de Asraf Safoeralaan mogen niet meer rechtsafslaan om op de Indira Ghandiweg te komen. De PR-afdeling van het Korps Politie Suriname geeft in een reactie op de aanhoudende klachten aan dat na de opening van de brug er voor de burgerij een fase is aangebroken van verkenning. Veel mensen willen proberen of de route via de brug sneller is dan hun normale route. Daardoor zou er een oneigenlijke toestroom zijn van verkeer naar deze oeververbinding. Vooral bij de rotonde van de Willem Campagnestraat is de drukte ongekend. De politie heeft daags voor de opening van de brug samen met OW allerlei verkeersmaatregelen getroffen aan zowel de noord- als de zuidzijde van de brug om het verkeersprobleem op te lossen. Veel verkeersdeelnemers zijn echter nog niet overtuigd of deze maatregelen echt helpen, erger nog, er wordt zwaar getwijfeld aan het echte nut van de brug. Met de opening van de brug is namelijk de kop van de file verhuist naar de Herhutterstraat, terwijl van diversificatie geen sprake is. De kleine zandwegen in de straat Awaradam, die door de brug nu rechtstreeks in verbinding en in het verlengde staat van de drukke Indira Gandhiweg, worden volgens omwonenden kapot gereden. De politie gaat er van uit dat de drukte de komende weken afneemt. Het zou volgens een politiewoordvoerder vooral gaan om nieuwsgierigen die de drukte op de brug helpen aanzwellen. Om er voor te zorgen dat het de komende dagen allemaal zo goed mogelijk verloopt, zal er extra politie worden ingezet. Door de toename van het aantal bestuurders op de weg is dit noodzakelijk. Het is de bedoeling dat de politieagenten zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd helpen en begeleiden. Daarom zullen de extra eenheden elke dag tussen 06:00 en 20:00 uur op of dichtbij de brug staan.

More
articles