De VMS Sectie Algemeen Artsen, had geëist van de Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen (SURVAM), om vóór 1 oktober 2020, een gesprek over het abonnementstarief te hebben. De artsen zijn van mening, dat de Survam de situatie ernstig onderschat, aangezien zij de bespreking van deze kwestie, geruime tijd op de lange baan schuift. De Survam wordt een “afduwbeleid” verweten. Dit liet de drs. M. Simboedatpanday, voorzitter van de VMS Sectie Algemeen Artsen, weten in een schrijven d.d. 30 september aan de voorzitter van de Survam, de heer R. Bardan. In de voormelde brief werd er ten laatste male een dringend beroep gedaan om dit onderwerp vooralsnog te bespreken. De voorzitter van de Survam, Ronny Bardan zegt desgevraagd, dat zij inzake deze kwestie bemiddeling van de Zorgraad heeft gevraagd. “De artsen willen een verhoging op het abonnementstarief, maar verhogingen gaan niet ten koste van een groep. De artsen denken dat er alleen voor een groep verhoogd kan worden, terwijl er ook andere, zoals fysiotherapeuten en laboratoria, hebben gevraagd naar verhoging.
Ze moeten begrijpen dat verzekeraars altijd achteraf de premie verhogen, wanneer er afspraken zijn gemaakt met de verschillende partijen”, aldus Bardan.
De Zorgraad heeft bij wet onder andere de taak het opstellen en vaststellen van rekenmodellen c.q. rekenmethodes ter bepaling van de zorgkosten en het financieel transparant maken van de totale gezondheidszorg.
Ook andere verzekeraars zeggen het niet eens te zijn met de eis van de artsen, om impliciet een koppeling te leggen tussen de ontwikkeling van de Centrale Bank wisselkoers ten opzichte van de US-dollar en het abonnementstarief. “Konden we allemaal maar de nieuwe wisselkoers doorrekenen, dan was er geen crisis.
Vooralsnog zijn de kosten van nutsvoorzieningen niet gestegen, ook de brandstofprijs is niet even hard gestegen als de wisselkoers. Hetzelfde geldt voor de lonen binnen de gezondheidszorg. Het is dus onbegrijpelijk dat men de tarieven dan wel wil koppelen aan de koers en daarmee de kosten van zorg wil dollariseren. Met deze pressie zal uiteindelijk de premie verhoogd moeten worden en daarmee de prijs die de samenleving betaald voor haar verzekering.
Dit mag niet onverantwoord gebeuren. De overheid heeft ook een rol in deze. Er dient opgetreden te worden ook tegen de handel en andere sectoren die ongenuanceerd een prijsaanpassing op basis van de koers doordrukken. Het effect van de koersaanpassing op de kosten van zorg of kostprijzen in het algemeen, is niet 1 op 1.
Dat is een grote misvatting”, aldus een ingewijde uit de verzekeringssector.
‘’Bovendien, in een land dat door een dubbele crisis gaat door hoge schulden en COVID-19, moet iedereen inleveren en is het immoreel om kosten van noodzakelijke gezondheidszorg te willen dollariseren. Waar moet de samenleving het geld vandaan halen?”, aldus een ingewijde.