BiZa moet gezond worden: ‘We gaan het opnieuw proberen vanuit andere invalshoek’

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa), zei gisteren in het tv-programma To the Point, dat het zijn streven is het ministerie weer gezond te maken en het te laten functioneren als ‘’het moederministerie’’ van de overheid. “Andere ministers hebben het geprobeerd, maar het is niet altijd gelukt. We gaan het opnieuw proberen vanuit een andere invalshoek”, zei Somohardjo. ‘’Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt, maar er zal een manier verzonnen worden om fouten te verminderen of te voorkomen”, zei de minister. Hij gaf aan dat de ministers toestemming hebben gehad van de president om hun eigen staf aan te trekken. Somohardjo deelde mee dat hij de vorige leiding heeft vervangen, omdat een deel zichzelf al had ontheven voordat hij minister werd, terwijl de namen van het andere deel genoemd werden in zaken die fout zijn gegaan. Somohardjo heeft er vertrouwen in dat de mensen die hij heeft aangetrokken, voldoende deskundigheid hebben om het ministerie daadwerkelijk naar een hogere hoogte te tillen.

Die deskundigheid moet uiteindelijk doorsijpelen naar de functionarissen die het werk moeten doen. De minister erkende wel dat op bepaalde plekken, er perfecte deskundigen zijn die geweldig werk doen. Echter heeft hij niet dezelfde visie als de vorige leiding. “Ik wil het ministerie tot een moederministerie maken. We willen niet alleen beschikkingen geven om stemmen te krijgen”, zei Somohardjo.

Hij zei dat de nieuwe directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), de taak op zich heeft genomen om CBB te transformeren. Er zijn volgens hem plannen om Bureaus voor Burgerzaken te openen in verre gebieden. Het personeel dat er moet werken zal een jaar in Paramaribo getraind worden en vervolgens geplaatst worden op de diverse kantoren. Somohardjo is bekend met de klachten van de samenleving over bepaalde CBB-kantoren. Die klachten hebben zijn aandacht. Echter bekijkt hij het probleem ook van binnenuit. “Ik praat niets goed. Maar het kan niet zo zijn dat je moet werken in een ruimte zonder inkt of airco. We gaan de problemen ook intern proberen op te lossen, zodat de mensen hun werk beter kunnen doen”, stelde de minister. Somohardjo zegt een voorstel te doen aan de minister van Financiën om een deel van de inkomsten uit CBB te doen terugvloeien naar het ministerie, zodat bepaalde zaken aangepakt kunnen worden.

‘’Er zullen klantvriendelijkheidstrainingen gegeven worden, maar ook de mensen die hun werk goed doen, zullen we incentives geven.’’

Over het overtollige personeel zei Somohardjo, dat de verschillende groepen zich moeten aanmelden bij het ministerie. Het is niet de wens van de minister om mensen thuis te zetten. Echter zei hij dat mensen die niet richtig zijn aangenomen, niet op de betaalrol geplaatst kunnen worden. Die mensen wil hij trainen en bij de particuliere sectoren te werk stellen. ‘’Politiek Suriname heeft jarenlang vlak voor de verkiezingen mensen in dienst genomen en zelfs mensen bij de particuliere sector gehaald en bij de overheid geplaatst.’’ Somohardjo zei dat we dit misschien niet uit het systeem kunnen halen, maar hij stelde voor om een modus te creëren waarin gesteld wordt dat elke nieuwe regering tot een bepaald aantal mensen in dienst mag nemen, maar dat zij niet in het reguliere ambtenarij komen. “Als een nieuwe regering aantreedt, dan gaan al die mensen weer naar huis en mag de nieuwe regering zijn eigen mensen in dienst nemen”, zei Somohardjo.

More
articles