OBS-bushouders willen tariefsverhoging; Schoolvervoer niet gegarandeerd

De Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) is nog niet zeker of zij morgen haar werk zal hervatten, vanwege de achterstallige betalingen van de bushouders, die voor de geleverde diensten in juli en augustus van het huidige jaar, nog niet zijn uitbetaald. Een bushouder van de OBS die om rancune te voorkomen niet bij naam genoemd wenst te worden, zegt tegenover de krant, dat de OBS een tariefsverhoging wil hebben. Ondertussen is de brandstofprijs boven de SRD 10, uitgestegen. Voor de schoolvervoerders is dit  een niet werkbare situatie. Zij eisen dus ook aanpassing van de tarieven en hun subsidie. De bushouder vindt, dat de bushouders maandelijks over hun tegoeden moeten kunnen beschikken. “Wij hebben ook vanaf het begin van de COVID-19 pandemie stilgestaan. Het heeft ons als bushouders heel zwaar getroffen. Wij hadden in die periode geen enkel inkomen. Wij kunnen in deze tijd niet langer de oude tarieven hanteren, anders blijft er niets voor ons over”, aldus de bushouder.

Volgens hem, waren sommige leden er fel tegen en van plan om te staken.

“Maar er is uiteindelijk besloten de regering de ruimte te geven om onze zaken in orde te maken”, aldus de bushouder. “Van de 40 procent tariefsverhoging, die de OBS en de regering Bouterse in juni 2017 waren overeengekomen, hebben wij toch genoegen met 25 procent verhoging genomen in afwachting van de 15 procent, die we daarbij nog steeds moeten krijgen. We hebben teveel geduld betracht. Ook wij hebben onze eigen vaste lasten en een gezin te onderhouden”, aldus de meergenoemde bushouder.

Hij wijst erop, dat de gestegen brandstofprijs zeker ook extra kosten met zich zal meebrengen voor de leden. “Wij schieten voor. Wij dekken eerst alle kosten, voordat we worden uitbetaald voor de nieuwe maand. Maar de meeste bushouders kunnen het zich niet meer permitteren, om vooraf alle kosten te dekken, omdat bijna alles omhoog is gegaan”, merkt de ondernemer op. Volgens hem brengt het onderhoud van een bus hoge kosten met zich mee, en ook al zouden wij morgen rijden, dan nog zouden wij dat niet kunnen doen, omdat er geen geld is.

“Persoonlijk geef ik, noch de vorige regering noch de huidige regering de schuld, maar men dient maatregelen te treffen, die in het voordeel is van een ieder en niet voor een bepaalde groepering alleen”, aldus de bushouder. Hij benadrukt, dat de OBS met voorstellen is gekomen naar de minister van TCT en het gesprek was heel vruchtbaar, maar er is geen enkel besluit genomen. “Voordat de regering de brandstofverhoging twee keer achter elkaar doorvoerde, was die per liter SRD 6, 00, maar nu is die ver boven de SRD 6, wat een heel zware klap is voor ons allemaal”, aldus de transporteur. Hij vindt het jammer, dat er pas na pressie van de organisatie, de overheid overgaat tot de betaling van haar leden. Dit terwijl de vervoerders maandelijks vaste lasten hebben en door deze steeds terugkerende situatie, verlies lijden. “Zo dient men niet te werk te gaan. We hebben al teveel geduld opgebracht. Wij van de OBS staan erop dat de achterstanden worden uitbetaald”, aldus de bushouder. Echter hoopt hij, dat beide partijen een akkoord bereiken voor nieuwe tarieven en dat zij weer over kunnen gaan tot normalisering van het busvervoer.

More
articles