De afgelopen week werd het bewijs wederom geleverd, dat Suriname nog steeds en zeer nadrukkelijk, betrokken is bij de grensoverschrijdende misdaad, toen er in Guyana een Cessna vliegtuig werd aangetroffen waarbij drie mannen, twee Brazilianen en een Venezolaan, zich ophielden. De mannen verklaarden dat hun vliegtuig motorproblemen kreeg en dat ze daarom een noodlanding hadden gemaakt op een airstrip in het buurland.
Uit het verder ingestelde verhoor kwam al spoedig naar voren, dat twee van hen waren geland en dat de derde, die gewond was aan het zijn rechterarm, inzittende was geweest van een in de nabijheid neergestorte tweemotorige Beechcraft.
De Guyanese opsporingsambtenaren troffen kort daarop, de in stukken gebroken Beechcraft met Braziliaanse registratie aan. De piloot had het er niet levend vanaf gebracht, In het toestel lagen er honderden goed verpakte kilo’s cocaïne.
De Guyanese politie stelde vervolgens een diepgaander onderzoek in en kwam tot de conclusie, dat de tweemotorige Beechcraft als eindbestemming Suriname had toen het in problemen geraakte en niet ver van de voormelde airstrip, in het bos neerstortte. Het Cessna toestel werd na het verliezen van het contact met de Beechcraft door de criminele bende ingezet om naar de Beechcraft te gaan zoeken.
Men was de plek des onheils dus vrij nauwkeurig genaderd en was tot landen overgegaan. De gewonde co-piloot van de Beechcraft, had zich al bij de inzittenden van de Cessna gevoegd toen ze werden onderschept door de Guyanese opsporingsambtenaren. Uit alles kan worden geconcludeerd dat de smokkel van cocaïne uit vermoedelijk Brazilië en Colombia, ononderbroken voortgang vindt en dat de compagnons uit het grensoverschrijdende circuit, hier nog meer dan actief bezig zijn.
Er gaan in ons land de wildste geruchten over deze vorm van zware misdaad en het is duidelijk, dat wij als doorvoerland geen moment zijn afgeschreven. In de komende tijd zal blijken of het nieuwe kabinet Santokhi, hardere maatregelen tegen deze vorm van misdaad zal nemen.