‘Avondklok onnodig, boetes zullen wel effect hebben’

Gehoorzame burgers zijn aanpak zat

President Chandrikapersad Santokhi heeft gisteren op de COVID-19 persconferentie bekendgemaakt, dat vanaf vrijdag 20.00 uur, er een totale lockdown is tot en met zondag 23 augustus 05.00 uur in de ochtend. Vanaf zondagavond is de lockdown voor door de week vastgesteld van 20.00uur tot 5.00 uur, zoals de afgelopen weken het geval is. Indien de samenleving zich niet houdt aan de gestelde maatregelen, zal de regering gefaseerd overgaan naar een totale lockdown. De maatregelen gaan in voor twee weken. De totale lockdown is in feite alleen zaterdag.

Gisteren deden ook geruchten de ronde dat er een avondklok zou worden ingesteld van 18.00 uur in de avond tot en met 06.00 uur in de ochtend. Wij vernemen, dat de regering inderdaad van plan is om een strengere avondklok in te voeren die tot doel heeft de verspreiding van COVID-19 te beperken. In die tussentijd proberen bedrijven weer optimaal te functioneren en ervoor te zorgen dat arbeiders kunnen werken, zodat er weer inkomsten gegeneerd worden. Besmettingen binnen verschillende bedrijven zijn de afgelopen weken dan ook onvermijdelijk geweest, gezien in de meeste bedrijven de werknemers geen anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden.

De krant sprak met werknemers in verschillende branches. De meeste werknemers zijn van mening, dat geen enkele regering rekening houdt met de gehoorzame burgers die zich wel netjes houden aan de coronamaatregelen. “Waarom moet wij boeten voor ongehoorzame gasten, die op hoeken van straten staan en na acht uur ‘s avonds buiten willen hangen? Deze mensen verdienen het om opgepakt te worden en een avondje in het POC te vertoeven en ook de boetes zullen het juiste signaal geven”, zegt Jane D., die werkt in het bedrijfsleven.

Ook veel mensen die werken in de horeca, zijn zeer gebelgd over een scherpere avondklok, want zij kunnen dan geen shifts draaien en iets extra’s verdienen in deze moeilijke tijd. “Wij in de horeca moeten het hebben van mensen die bij ons komen eten op het terras of afhalen. Maar als we bijvoorbeeld om vijf uur moeten sluiten, dan zullen weinig mensen eten bestellen en hierdoor verliezen velen van ons ook hun baan, die wij hard nodig hebben. Al sinds maart proberen wij ons te houden aan de gestelde maatregelen en zaken hebben het naar mijn ervaring, goed aangepakt met betrekking tot de extra hygiëne en het temperatuur opmeten. Wat wil men nog meer van ons, onze economie overleeft geen tweede lockdown, want het ging al slecht in Suriname voordat er corona was. De regering moet ook begrijpen, dat de kleine man geen buffer heeft en niet kan eten als hij niet werkt. Daarom moeten ze die mensen die onnodig op straat staan en de mensen die feestjes organiseren, aanpakken en niet ons beperken, terwijl wij alleen maar een stuk brood proberen te verdienen”, aldus Xiomara M., horecamedewerker.

More
articles