Recente inflatiecijfers in strijd met data Hoefdraad

Minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, gaf onlangs tijdens een persconferentie over de begroting en de economie aan, dat Suriname economisch aanzienlijk aan het herstellen is van de recessie uit de periode 2015-2016, en dat we nu juist te maken hebben met een stabiele economie. Deze uitspraken werden volgens de bewindsman onderbouwd aan de hand van de toegenomen prijzen van onze exportproducten die helpen om onze macro-economische prestaties te verbeteren en dat er nu reeds sprake is van een dalende inflatie, en enige prijsstabiliteit die wordt geschraagd door een stabiel wisselkoersbeleid.
Echter tonen recente cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek een totaal ander beeld. Namelijk dat de consumentenprijzen in de maand mei ten opzichte van april met gemiddeld 0,5 procent zijn gestegen. De inflatiecijfers zijn gegaan van een 0,6 procent in de maand april naar 0,5 in de maand mei.
Het is volgens VHP-parlementariër, Mahinder Jogi, onmogelijk dat een consumentenprijs stijgt, terwijl de inflatiecijfers dalen. Hij geeft aan dat de consumentenprijs en de inflatiecijfers twee factoren zijn die parallel met elkaar werken. “De ABS-directeur (Iwan Sno) en Hoefdraad staan niet op één lijn. Het is dus niet bekend waar de minister van Financiën zijn informatie vandaan haalt”, aldus Jogi.

Hij is van mening dat de gemeenschap liever gewoon met de kei harde realiteit kan werken. “De minister beweert hoe goed het gaat, terwijl de prijs voor cement blijft stijgen, brood wordt duurder”, aldus de parlementariër. Volgens Jogi is Suriname een importland, en speelt de koers een zeer belangrijke rol. Echter merkt hij op dat ook die sectoren problemen blijken te hebben met de steeds stijgende koers, dus is het voor hem meer dan duidelijk, dan er geen sprake is van prijsstabiliteit. “Ik geloof geen enkel cijfer van Hoefdraad. Hij heeft ons meerdere malen bewezen dat we hem niet kunnen geloven”, zegt Jogi. Hij geeft aan, dat hij de regering op het gesjoemel van Hoefdraad met cijfers heeft proberen te wijzen, waarna zijn microfoon door de parlementsvoorzitter(Jennifer Simons) werd uitgeschakeld.
De parlementariër is van mening dat de gemeenschap alert moet zijn. “De regering doet van alles om aan de macht te blijven, en maakt het voor haar niets uit of ze daarvoor valse cijfers moet tonen. Dat hebben ze in het verleden ook algedaan”, stelt Jogi.
Al hoewel de parlementariër geen vertrouwen heeft in de cijfers van de minister, sluit hij niet uit dat door een tekort aan munten, de prijzen in de winkels stijgen. “Men wil geen munten laten slaan, omdat zulks veel duurder is dan de waarde van de munt, hierdoor kan er enig tekort ontstaan en zijn winkeliers verplicht de prijzen naar boven af te ronden”, aldus de parlementariër.

-door Yves Kloppenburg-

More
articles