8 december strafvonnis verwacht in juli-augustus

Hugo Essed, raadsman van de nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden 1982 zegt desgevraagd dat hij het vonnis in deze zaak, in juli-augustus verwacht. Hij zegt dat het Hof van Justitie in april heeft bekendgemaakt dat drie burgerrechters van de Krijgsraad voor drie maanden vrijgesteld werden om speciaal het vonnis in deze zaak te schrijven. Volgens Essed zou het vonnis binnen drie a vier maanden klaar moeten zijn. Hij ziet geen reden, waarom de Krijgsraad het vonnis niet zou uitspreken.
Het vonnis zal zeker effect hebben bij de komende verkiezingen. Essed vertelt dat onze wetgeving geen steun biedt aan de rechterlijke macht om het vonnis aan te houden tot na de verkiezingen. “Wij zijn dit niet gewend van de rechterlijke macht in Suriname”, zegt de raadsman. Hij benadrukt dat de rechterlijke macht zich niets aantrekt van eventuele politieke gevolgen. “Ze zijn er om recht te spreken”, aldus Essed. Hij verklaart dat het ook niet uitmaakt of de hoofdverdachte Desire Bouterse dan wel of geen president is. Hij stelt dat afhankelijk van wat in het vonnis staat, Bouterse en alle andere verdachten deze zullen moeten opvolgen. Het is vrijwel zeker dat indien het vonnis in het nadeel van de verdachten uitvalt zij hoger beroep zullen aantekenen.
Bij hoger beroep wordt de werking van het vonnis bij de Krijgsraad dan opgeschort.
De raadsman praat over een eerste ronde, omdat hij verwacht, dat indien er personen veroordeeld worden tot een gevangenisstraf, die gebruik zullen maken van alle rechtsmiddelen die zij ter beschikking hebben. Essed vertelt dat in eerste instantie de verdachten in hoger beroep zullen gaan of verzet zullen aantekenen, omdat er sprake zal zijn van verstekvonnissen. Hij legt uit dat in beide gevallen het 8 Decemberstrafproces opnieuw behandeld zal worden. Indien dit gebeurt, hoeft dat volgens Essed niet lang te duren, zoals nu wel het geval is geweest. De raadsman stelt dat de nabestaanden hierop ook voorbereid zijn en dat zij zich ervan bewust zijn, dat de verdachten indien zij schuldig bevonden een celstraf opgelegd krijgen, en zij daartegen in hoger beroep zullen gaan. Essed geeft aan dat de gehele Republiek Suriname er belang bij heeft dat er een vonnis komt in deze zaak.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles