Pro-SRS verzet wil Sasur elimineren

foto: Johan de Randamie

“Wij zullen deze volksvijandige stichting elimineren. We zullen alle ten dienste staande rechtsgeldige middelen en mogelijkheden daartoe aanwenden.” Zo sprak Edwin Geffery, coördinator van een pro-SRS protestmanifestatie vanmiddag, nadat rechter Maytrie Kuldipsingh, de uitspraak over de eventuele veiling van de bezittingen van de Stichting Radio Omroep Suriname (SRS) door Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur), uitstelde.
De boodschap van Geffery rond het middaguur, dat de rechter de zaak heeft uitgesteld, is door de betogers met applaus en gejoel ontvangen. Ze beschouwen dit als een eerste stap richting overwinning. De coördinatoren van het protest, zullen na deze eerste veldslag de strijdmethode bijslijpen en de strategie opnieuw op maat snijden. Geffery vindt dat Sasur noch de muziek, noch de samenleving een dienst bewijst, en dat de stichting geen recht van bestaan heeft.
Onder de betogers en petitieondertekenaars bevonden zich, behalve SRS-aanhangers, ook veel bekende kunstenaars, muzikanten en artiesten, onder wie Joann, Damaru, Ruben Silvin, Henk Sacco, Henry Ceder, Basja Rankin en Maikel Deira. Sasur probeert met de veiling van het radiostation een dwangsom à SRD 1 miljoen te verzilveren. Ondanks de opeenhoping van de dwangsom, heeft de SRS nummers afgedraaid die voorkomen in het repertoire van Sasur. Guno Ravenberg, die deel uitmaakt van het management van de SRS, zegt hier over: “Als we zouden letten op het repertoire van Sasur, zouden we nooit meer een nummer van een Surinaamse artiest kunnen afdraaien, om maar niet te spreken van buitenlandse zangers.” Hij heeft de afgelopen dagen veel steun bewerkstelligt voor de SRS-zaak. Aanhangers van het omstreden politiek getinte programma ‘Baka’na Tori’ van de presidentsperschef Cliff Limburg, geloven dat Sasur het station wil afbreken om dit programma de mond te snoeren. Dat viel ook op te maken uit sommige leuzen die vandaag prijkten op protestborden voor de rechtszaal.
De SRS had vanmorgen een paar honderd aanhangers op de been gebracht. Na de ondertekening van een petitie in de Palmentuin, vatte de menigte eerst post voor het Kantongerecht aan de Grote Combéweg waar de zaak zou voorgaan. Toen het wachten langer duurde dan verwacht, trommelde Geffery de betogers op voor een mars naar het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA), alwaar het bewaarschrift is voorgelezen en is overhandigd aan parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.
In de petitie vragen de Surinaamse Artiesten Vereniging, de Vereniging van Surinaamse Organisatoren, de Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven in Suriname, mede namens de gemeenschap, om Sasur te stuiten. De handelingen van Sasur zouden menig bedrijf in gevaar brengen.
Na ontvangst, liet Geerlings-Simons weten dat zij zich onverwijld zal bezighouden met deze kwestie. Ze kan het zich niet voorstellen dat dit onderwerp weer zo een heet hangijzer is geworden. Nadat het ministerie van Justitie en Politie de beschikking van Sasur had ingetrokken, naast andere acties die zijn ondernomen, had Geerlings-Simons het niet voor mogelijk gehouden dat het toch nog zo ver zou kunnen komen. Achteraf is gebleken dat Sasur als licentiehouder nog steeds rechten op muziekproducten kan claimen en op basis daarvan gelden kan opeisen van gebruikers van die muziekproducten. Wie niet betaald, wordt met dreiging van veiling van de bezittingen onder druk gezet. SRS weigert daaraan toe te geven en heeft de strijd opgepakt.
Vivian Gordon, voorzitter van de Raad van Toezicht van de SRS, die ook tot de groep betogers behoorde, zegt dat het station een duurzame oplossing wenst. Zowel voor als na het uitstel van de zaak, zei Gordon dat de top van de SRS, zoals voorheen, altijd bereid is geweest te praten, maar dat Sasur niet te vinden is daarvoor. De SRS staat nog steeds open voor overleg.

More
articles