Militairen gewaarschuwd voor misbruik wapen

Er hangen zware maatregelen in de lucht voor militairen die hun dienstwapen misbruiken. Minister Lamuré Latour van Defensie, heeft gisteren bij de benoeming van 333 rekruten tot soldaat in de Ayoko Kazerne (Para), een ernstige waarschuwing gestuurd in de richting van militairen die weleens de stoere bink willen uithangen en daarbij met hun dienstwapens gaan zwaaien. Kort nadat legerchef-generaal Ronni Benschop, tegen de manschappen had gezegd dat het niet altijd makkelijk is om altijd te voorzien in de uitrusting van het personeel, zei Latour dat het ministerie er alles aan doet om ervoor te zorgen dat elke militair goed uitgerust kan worden van een Persoonlijke Standaard Uitrusting tot voeding en opleiding alsook bewapening.
Maar tegen de achtergrond van drie recente gevallen, waarbij militairen wapengeweld hebben toegepast, zei de bewindsman: “Ga uw wapen niet misbruiken. Doe daar geen dingen mee, die het imago van de defensieorganisatie kunnen schaden … no go pley ekte man, omdat je een wapen draagt.”
In het meest recente incident, schoot een militair die deel uitmaakte van de gezamelijke politie- en legereenheid Faya-blo, een jeugdige verdachte per ongeluk dood. De jongen werd ervan verdacht samen met twee anderen een auto te hebben gestolen. Bij de arrestatie kropen twee van de jongens onder de auto, die door agenten en militairen was omsingeld. Door slordige omgang met het wapen, ging het af. Eén van de jongens werd dodelijk geraakt, de andere raakte gewond. Sinds het incident, is Fayablo onderwerp van evaluatie en voorlopig niet meer operatief.
Latour wilde gisteren geen oordeel vellen over de specifieke incidenten, aangezien er instanties zijn die met de onderzoeken zijn belast. Hij zegt dat er uiteraard ook momenten bestaan waarop een militair in zo’n situatie verkeert, dat hij niet anders kan. Dan is er sprake van noodzaak. Wanneer onderzoek dat uitwijst, zal Defensie begrip hebben. Maar de straf bij misbruik is, volgens Latour “niet een beetje”.

More
articles